Slovenija
9360 ogledov

Vreme: Pripravite se na nizke temperature, do -10°C bo šlo!

Mrzlo jutro Profimedia
Snega po nižinah ne bo veliko, sledi suho in hladno vreme in poslabšanje konec tedna.

Poslabšanje vremena po nižinah po napovedih vremenskega portala Ciklon.si ne bo prineslo snežne odeje. "Po evropskem modelu, ki je kazal pred dnevi nekoliko daljše obdobje snežnih padavin, bi se lahko izšlo za nekaj centimetrov," so zapisali pri Ciklon.si. "Sicer se bo danes marsikje meja sneženja spustila do nižin, vendar bodo padavine že oslabele."

Na Kredarici je v zadnjih 12 urah po podatkih Agencije za okolje zapadlo 21 centimetrov novega snega, na Voglu pa v zadnjih 24 urah dva centimetra.

V sredo in četrtek hladno

V nadaljevanju naslednjega tedna po napovedih vremenskega portala sledi daljše obdobje suhega in sprva kar hladnega vremena. "Zjutraj bo mrzlo, povsod razen ob morju bodo temperature pod ničlo," pišejo pri Ciklon.si. "Najhladnejše bo sredino in četrtkovo jutro, v večjem delu Slovenije bodo temperature med -5 in -2, v mraziščih tja do -10 stopinj Celzija."

Konec tedna nova atlantska motnja

Proti koncu naslednjega tedna pa bo Zahodno Evropo zajela nova atlantska motnja, od petka naprej bo povsod več oblačnosti, vendar bo sprva še večinoma suho vreme. "Padli bomo pod dokaj izrazit višinski južni zračni tok," napovedujejo pri Ciklon.si. "Južno od nas bo kar precej padavin, ob padavinah pa bo možen pojav puščavskega peska. Poslabšanje vremena in ohladitev bosta verjetno v ponedeljek 9. decembra."

V drugi dekadi meseca bo po napovedih Ciklon.si središče ciklonskega območja nad Severnim morjem. "Prva možnost je nastanek sekundarnih ciklonov nad severnim delom Sredozemlja, kar pomeni oblačno vreme z občasnimi padavinami," še pišejo pri Ciklon.si. "Druga možnost so prodori vzhodno od Alp in Slovenija v severozahodnem višinskem zračnem toku, kar pomeni za nas večinoma suho vreme."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napovedujejo oblačno vreme s padavinami, ki bodo popoldne oslabele. "Meja sneženja se bo spustila do okoli 800 m nadmorske višine, na jugovzhodu lahko ob ob koncu padavin sneži tudi nižje," pišejo pri Arso. "Zvečer se bo od severa začelo jasniti. Na Primorskem bo zapihala zmerna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem do 14 stopinj Celzija."

Mrzlo jutro | Avtor: Profimedia Profimedia

Jutri bo dokaj jasno, več oblačnosti bo popoldne na vzhodu. "Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megleno," napovedujejo pri Arsu. "Na Primorskem bo še pihala šibka do zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem do 5, najvišje dnevne od 0 do 5, na Primorskem do 11 stopinj Celzija."

V sredo in četrtek bo sončno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Nad severnim Sredozemljem je ciklonsko območje z vremensko fronto, ki vpliva na vreme pri nas," napovedujejo pri Arsu. "Za fronto se bo popoldne s severovzhodnikom nad naše kraje razširil hladen in postopno bolj suh zrak."

Konec tedna spet hladneje

Naši kraji bodo na zahodnem robu območja visokega zračnega tlaka. "K nam bo pritekal toplejši zrak," pišejo pri Arsu. "Ob koncu obdobja bi na nas lahko vplivala izrazitejša vremenska motnja."

Prevladovalo bo večinoma suho vreme, nekoliko topleje bo. "Možnost za padavine se bo predvidoma povečala v začetku naslednjega tedna, znova se bo nekoliko ohladilo," še napovedujejo pri Arsu.

Komentarjev 1
  • rafo 12:46 02.december 2019.

    napoved kot prejšnji teden da bo sneg v nedeljo in ponedeljek , zdaj pa mraz , vremenarji pojma nimajo ,tile ki tu pišejo pa so kot papagaji,o vremenu se jim še sanja ne , vzeti plačo enim in drugim , ...prikaži več za marsikoga je napoved vremena namreč pomembna zaradi službe , potovanja , dela..., te napovedi na žurnalu pa jih zavajajo in jim škodujejo