Slovenija
21573 ogledov

Oranžni alarm: Tudi danes čez dan neurja, orkanski veter, tudi toča

Nevihte
V popoldanskih urah lahko pričakujemo krajevna neurja, ki bodo poleg močnega vetra nosila s seboj tudi točo.

Silovita jutranja neurja so za seboj pustila veliko razdejanje. Vendar pa vreme danes še ni reklo zadnje. Agencija za okolje je razglasila oranžni alarm. "Ob nevihtah so danes do večera pričakovana krajevna neurja v večjem delu Slovenije, tudi na obali. Pojavljali se bodo sunki vetra in krajevno tudi toča," opozarjajo. 

Vremenoslovci portala Neurje.si opozarjajo na močne supercelice, ki se že razvijajo na območju severa Italije in potujejo proti vzhodu in severovzhodu. "Ali bo ta pas dosegel naše kraje, je še vprašanje, saj se zadeva pomika južneje. Glede na nekatere meteorološke izračune ocenjujemo, da se bo okoli poldneva pričel razvoj posameznih predfrontalnih nevihtnih celic, ki bodo potovale v smeri proti vzhodu, severovzhodu. Glede na prisotno oblačnost je konvektivne energije manj, vseeno pa zadosti za razvoj močnejših neviht. Ob močnem vetru v višjih plasteh bo vseeno prisotno tudi striženje – možen razvoj superelic. Ob prehodu neviht lahko klesti tudi toča, močan veter pa lahko znova povzroča obilo preglavic," napovedujejo.

Ponoči se bo ozračje umirilo in postopno zjasnilo, napoveduje agencija za okolje. Jutri bo na Primorskem pretežno jasno s šibko burjo, drugje bo občasno nekaj kopaste oblačnosti. Najvišje dnevne temperature se bodo gibale od 25 do 29 °C, na Primorskem do 32 °C. 

V soboto, nedeljo in ponedeljek bo sončno in spet bolj vroče, a predvidoma brez neviht. Od torka naprej bo spet večja verjetnost pojava popoldanskih in večernih neviht. Agencija za okolje napoveduje, da bo vročina v notranjosti Slovenije nato postopno nekoliko popustila, še naprej pa bo vročinski val vztrajal na Primorskem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.