Slovenija
8066 ogledov

Vreme: Te napovedi za praznike ne boste veseli!

Aprilsko vreme
Za praznike prihaja sprememba vremena.

"Višinski tokovi so v zadnjem dnevu obrnili na toplejše jugozahodne, kar se sploh pozna na nekoliko višji relativni vlažnosti, ter povečani oblačnosti nad območju Slovenije," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Z današnjim dnevom se tako začenja verjetno vsaj enotedenska epizoda nekoliko bolj spremenljivega vremena, ko bomo pod vplivom morske (maritmne) zračne mase."

Jutri še brez padavin

Jutri bo po napovedih portala še predvidoma brez padavin in precej sončno, ob zmernih jugozahodnih vetrovih pa bo zelo toplo. "Marsikje v jugovzhodni, severovzhodni Sloveniji se bo lahko na račun zavetrne strani orografske pregrade ob vertikalnem spustu zračnih mas in povečanega vpliva celinskosti podnebja jutri segrelo vse do 26 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "V nedeljo se bo vreme že malce poslabšalo, proti večeru so možne lokalne krajevne plohe, najbolj verjetne so v severni polovici Slovenije. Rahlo se bo ohladilo, segrelo se bo maksimalno do 22 stopinj."

V začetku tedna vremenska fronta s padavinami

V začetku novega tedna se bo iznad severnega Atlantika preko Velike Britanije nad Francijo ter zahodno Sredozemlje spustila vremenska motnja s padavinami. "Sprva še ne bo imela resnega vpliva nad nas, v ponedeljek je sicer možna že kakšna ploha ali nevihta v gorskem svetu severozahodne in severne Slovenije," pišejo pri Ciklon.si. "Med ponedeljkom in sredo bo spet blizu 25 stopinj, sploh na vzhodu Slovenije kjer bodo najkasneje čutili vpliv vremenske motnje iznad Sredozemlja. Ob dodatnem približevanju doline hladnega zraka iznad Italije se bo predvidoma dodatno vreme okoli srede še poslabšalo. Takrat bi se ob nekaj energijskega potenciala ter povečani nestabilnosti plohe in nevihte lahko pojavljale po večjem delu države. Temperature čez dan se ne bi kaj dosti spreminjale, jutra pa bodo predvidoma zaradi povečane vlage v ozračju precej višje kot so bila prejšnje dni."

Nekateri izračuni pa rišejo v začetku maja že možen ponovni vdor subtropskih zračnih mas z nekoliko stabilnejšim vremenom iznad Afrike z že blizu 30 stopinjami Celzija. "A kaj več o tem v prihodnji napovedi," zaključujejo pri Ciklon.si.

Kaj pravi Arso?

Zvečer in ponoči bo po napovedih Agencije za okolkje prehodno več koprenaste oblačnosti, do jutra pa se bo zjasnilo. "Jutranje temperature bodo od tri do deset stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

V soboto bo dopoldne precej jasno, popoldne pa delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. V notranjosti Slovenije bodo nastale posamezne kratkotrajne plohe. Pihal bo jugozahodnik, le na Štajerskem in v Prekmurju bo popoldne zapihal severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija.

OPOZORILO

Zaradi suše je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost naravnega okolja.

V noči na nedeljo se bo pooblačilo, tu in tam bo rahlo deževalo.

V nedeljo in ponedeljek bo po napovedih Arsa deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v popoldanskem času bo nastalo nekaj krajevnih ploh, lahko tudi kakšna nevihta.

V torek bo razmeroma sončno, možnost popoldanskih ploh bo majhna.

"Nad Evropo je območje enakomernega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Z vetrovi zahodnih smeri doteka v višinah k nam nekoliko toplejši in prehodno bolj vlažen zrak."

Od 28. aprila do 3. maja

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Sredi tedna se bo plitvo ciklonsko območje iznad zahodnega pomaknilo nad severno Sredozemlje, proti koncu tedna pa naprej proti Balkanu. Nad Alpami bodo od petka naprej zapihali severni višinski vetrovi.

V torek bo razmeroma sončno, možnost popoldanskih ploh bo majhna. V sredo in v četrtek bo pretežno oblačno, občasno bo deževalo. V petek bo še nekaj ploh, nato pa v soboto in nedeljo spet kaže na večinoma sončno vreme.

dezurni@zrunal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar jate
    jate 09:36 25.april 2020.

    Kdo pravi ,da take napovedi ne bomo veseli??Pa še kako smo veseli dežja,posebno žejna zemljica in manj požarov bo..pa še kmetijstvu bo to pomagalo,,BINGO napoved.

  • stinger 22:42 24.april 2020.

    motite se, če bo deževno bo meni v veselje...