Slovenija
25081 ogledov

Vreme: Takšna bo noč, za sredo razglašeno opozorilo

vreme sneg Suha krajina
1/10
Bralec
Vremenska fronta s sabo nosi sneg in močan veter. Takšna je vremenska napoved za noč, ki je pred nami in prihodnje dni.

"Po absolutnih temperaturnih rekordih v preteklih dneh nam je prehod hladne hladne fronte prinesel tudi slovenski rekord v padcu temperature v zaporednih dneh ob 15. uri (14. uri po zimskem času). Današnje popoldne je tako ponekod tudi za več 25 °C hladnejše od včerajšnjega, največjo razliko 26,2 °C smo izmerili v Podčetrtku, kjer je temperatura iz včerajšnjih 27,2 °C danes ob 15. uri padla na 1,0 °C," so rekordno ohladitev opisali na agenciji za okolje.

Podobne padce so zabeležili v Rogaški Slatini, Celju, Slovenskih Konjicah in na merilnem mestu Maribor Vrbanski plato. 

Agencija za okolje v zadnji osvežitvi vremenske napovedi opozarja pred močnejšimi sunki vetra. Najmočnejši sunki burje na Primorskem bodo danes zvečer presegali 100 kilometrov na uro. Obenem opozarjajo pred zimskimi razmerami marsikje v krajih nad okoli 500 metrov nadmorske višine. Za severovzhodni, jugozahodni in južni del Slovenije je razglašeno oranžno opozorilo zaradi snega, za jugozahod države tudi zaradi vetra. 

Meja sneženja se je popoldne začela hitro spuščati, tako da sneži tudi po nižinah. Kot je razvidno iz fotografij naših bralcev, sneži tako v Trbovljah, Ljubljani kot v Suhi krajini.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin

PGD Preska-Medvode občane opozarja, naj bodo previdni ob možnem snegolomu. "Odstranite avtomobile izpod dreves, odstranite sneg s streh rastlinjakov ... Obenem pa previdnost na cesti." Uprava za zaščito in reševanje je zabeležila 23 dogodkov, ki so bili posledica vremenskega dogajanja. Na teren je šlo 13 gasilskih enot, od tega štiri poklicne. Gasilci so s cestišč odstranili 12 podrtih dreves, nekaj vej, v šestih primerih je bilo treba posredovati zaradi zalitja in poplave meteornih voda. Poleg tega so morali odstraniti visečo pločevino s treh streh objektov. 

Prometnoinformacijski center opozarja voznike, da morajo v primeru snega na cestišču imeti na vozilih zimsko opremo. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, na prelazih Korensko sedlo, Ljubelj in Jezerski vrh pa so obvezne verige. 

Na vipavski hitri cesti med Nanosom in Selom je zaradi burje v obe smeri prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami. Na regionalni cesti Razdrto–Podnanos–Vipava–Ajdovščina je prepovedan promet za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton. 

V prihodnjih urah še možne nevihte

"Zvečer bodo še padavine, na jugu bodo možne tudi nevihte. Na Primorskem bo zapihala zmerna do močna burja. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 500 m, ob močnejših padavinah lahko tudi nižje. S prehodom fronte se bo ohladilo, temperature bodo večinoma od 1 do 5, na Primorskem okoli 9 °C," o tem, kaj lahko pričakujemo v prihodnjih urah, pravijo na agenciji za okolje. "V prvem delu noči bodo padavine oslabele in postopno ponehale. Od severozahoda se bo jasnilo. Burja na Primorskem bo oslabela. Po nekaterih nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 4, v alpskih dolinah okoli -3, ob morju 7 °C."

vreme Kranj | Avtor: Bralec Bralec

V sredo bo čez dan spremenljivo oblačno. Sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale krajevne plohe in posamezne nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 14 °C, na Primorskem okoli 17 °C. Za sredo je za severozahod države razglašeno rumeno opozorilo zaradi vetra. 

V četrtek bo nestanovitno vreme, še se bodo pojavljale krajevne padavine. Na Primorskem bo pihala šibka burja. V petek lahko pričakujemo delno jasno vreme, jutro bo hladno. Podobno kot v sredo tudi v četrtek velja za severozahod države rumeno opozorilo zaradi vetra. 

Konec tedna zelo verjetno deževen

"Verjetnost za krajevne padavine je nekoliko povečana za konec tedna. Padavine bodo bolj pogoste v popoldanskem času. Verjetno bo vreme bolj spremenljivo tudi v prvi polovici prihodnjega tedna. Najnižje jutranje temperature bodo večinoma med 0 in 5, najvišje dnevne pa med 10 in 15 °C. Ob mirnih in jasnih nočeh bo na izpostavljenih mestih možna slana," pravijo na agenciji.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar NickMason
    NickMason 20:02 16.april 2024.

    https://meteo.arso.gov.si/met/sl/climate/current/last-12-months/archive/