Slovenija
11092 ogledov

Vreme: V nedeljo prihaja izrazita vremenska sprememba in hud mraz

Hladno jesensko jutro Profimedia
V nedeljo se končuje obdobje toplega vremena. Treba bo zamenjati garderobo.

Letos se je obdobje visokih dnevnih temperatur zavleklo globoko v jesen. "Nedelja nam bo prinesla konec res toplega obdobja, ki je letos, kar trajalo. Do takrat nas čakata še dva dneva z nadpovprečnimi temperaturami," je za Val 202 povedal vremenoslovec Andrej Velkavrh. "Moramo se zavedati, da so temperature v teh dneh res izjemno visoke za ta čas in da zelo odstopajo od povprečja. Na splošno je to obdobje od tri ponekod tudi do štiri stopinje nad dolgoletnim povprečjem, kar je zelo toplo."

Pred nami je dan, ki bo postregel z nekaj oblačnosti predvsem na Primorskem in Notranjskem, drugje bo precej jasno. Dnevne temperature se bodo danes gibale od 20 do 26 stopinj Celzija. Na zahodu države lahko že proti večeru pride do pojava rosenja ali rahlega dežja. 

Jutri bo oblačnosti že več. V hribovitih krajih zahodne Slovenije bo lahko rosilo ali rahlo deževalo. "Občasno bo lahko zmerno do pretežno oblačno tudi v osrednji Sloveniji, zlasti v jutranjih in dopoldanskih urah. Veter bo ponekod pihal tudi ponoči, tako da jutri zjutraj megle v glavnem ne bo, razen morda v kakšni zatišni kotlini, ki je zaščitena pred jugozahodnikom. Proti vzhodu bo še precej jasno," je povedal Velkavrh. Jugozahodni veter bo jutri izrazitejši kot danes, temperature pa bodo podobne današnjim.

jesensko vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

Zamenjajte garderobo

V nedeljo prihaja izrazita vremenska sprememba. "Spremenili bomo garderobo, verjetno bomo začeli kmalu tudi kuriti. V nedeljo do jutra bo dež zajel večji del Slovenije. Morda bo zjutraj ali deloma dopoldne nekaj suhega vremena na Primorskem. Z dežjem bo začel pihati tudi vzhodni veter, na Primorskem bo popoldne zapihala zmerna burja. Čez dan se bo hladilo, tako da bo popoldne verjetno hladneje kot v jutranjih urah," je Velkavrh opisal, kaj lahko pričakujemo v nedeljo.

V noči na ponedeljek bodo nato padavin ponehale. "V ponedeljek bo sprva zmerno ali pa delno jasno z zmerno oblačnostjo. Čez dan se bo oblačnost zopet zgostila, vendar bo ostalo suho vreme. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri. Temperature bodo nekaj stopinj nad 10 v notranjosti Slovenije, na Primorskem bo nekoliko topleje. V ponedeljek burje na Primorskem ne bo več, le nekoliko vzhodnega vetra še ponekod v notranjosti Slovenije," je pojasnil, kaj lahko pričakujemo v začetku prihodnjega tedna. 

jesensko vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

V naslednjem tednu bo tako hladneje, "kakšnih 20 stopinj verjetno zlepa ne bomo videli. Pripravite si obleko, da ne bo kakšnih prehladov". 

Medtem ko bo v ponedeljek in torek predvidoma suho, pa bo verjetnost za padavine spet večja v sredo in četrtek. "V preostanku prihodnjega tedna bo predvidoma suho. Hladno bo, jutranje temperature bodo okoli 5, najvišje dnevne pa okoli 10 °C. Na Primorskem bo pihala burja. V prihodnjem tednu se bo torej začela letošnja kurilna sezona," obete za obdobje petih do desetih dni povzemajo na agenciji za okolje.

vremenska napoved | Avtor: Arso Arso

Meja sneženja višje, kot je kazalo

"Osvežen zagon modela ICON ter ECMWF prikazujeta spremembo za napoved poslabšanja iz nedelje na ponedeljek. Če smo v torek še poročali o meji sneženja do 1500m bo očitno sedaj znašala med 1800 in 2000m. Na omenjeni višini pričakujemo sneženje pomešano z dežjem, pa še to za kratek čas, saj bo hladen zrak le za krajše obdobje oplazil našo deželo. V višjih legah bo povsem druga situacija. Deževje tudi ne bo tako izrazito - po večini bo padlo med 20-50 l dežja na kvadratni meter, na severu morda malenkost več. Jutranje in dnevne temperature bodo malenkost višje, kot so sprva nakazovali zagoni," pravijo pri vremenskem portalu Neurje.si

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 5
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:17 13.oktober 2023.

    A +5 stopinj je hud mraz ?