Slovenija
18120 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v marcu

Sneg spomladi Profimedia
Naslednji dnevi bodo lepi in topli, a v nadaljevanju tudi sneg do nižin ni izključen.

Vremenoslovci za danes napovedujejo zmerno do pretežno oblačno, predvsem na severu je možna tudi kakšna dežna kaplja. "Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, na severozahodu okoli šest stopinj Celzija," pišejo pri Agenciji za okolje.

Agencija za okolje za jutri napoveduje deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. "Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v alpskih dolinah okoli -4, ob morju do 5, najvišje dnevne od 9 do 14, na Primorskem do 16 stopinj Celzija," napovedujejo pri Arsu.

V sredo in četrtek bo pretežno jasno in razmeroma toplo, pihati bo začel jugozahodni veter.

"Šibka vremenska fronta je dosegla Alpe, vendar ne bo bistveno vplivala na vreme pri nas," razlagajo pri Arsu. "S severnimi vetrovi v višinah k nam priteka dokaj vlažen in nekoliko toplejši zrak."

V sredo in četrtek do 20 stopinj

Vremenski portal Neurje.si piše, da bo teden, ki je pred nami, postregel s prvimi dvajseticami. Najtopleje bo v vzhodni polovici države. "Temperature se bodo v sredo in četrtek po nižinah dvignile vse do okrog 20 stopinj Celzija," pišejo pri Neurje.si. "Najtopleje bo v vzhodni Sloveniji, kjer se lahko ob sončnem vremenu lokalno ogreje vse do 22 stopinj Celzija."

Od 12. do 17. marca

V četrtek in petek bodo naši kraji pod vplivom višinskih zahodnih in jugozahodnih vetrov. "V petek ali v noči na soboto bo naše kraje dosegla hladna fronta," napovedujejo pri Arsu. "Za njo se bo nad srednjo Evropo in Balkanom zgradilo območje nizkega zračnega tlaka."

V četrtek in petek bo na vzhodu še deloma sončno, drugod bo več oblačnosti. "Pihati bo začel jugozahodnik," še pišejo pri Arsu. "V petek popoldne in v noči na soboto bo deževalo. Ob koncu tedna in v ponedeljek bo dokaj stabilno vreme, spet bo nekoliko hladneje. V torek bo pihal jugozahodnik, možnost za padavine se bo znova povečala."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Kako pa naprej?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, ki prav tako napoveduje, da bi se termometer v sredo in četrtek lahko povzpel na 20 stopinj Celzija, za petek napoveduje prehod vremenske fronte. "Temperatura se bo spustila na temperaturne vrednosti, ki jih imamo sedaj," pišejo pri Ciklon.si. "Zaenkrat je nesmiselno govoriti o meji sneženja, kot kaže bo lahko spet snežilo po alpskih dolinah severozahodne Slovenije in na Notranjskem."

Nato se obeta daljše obdobje suhega vremena, ki bi lahko vztrajalo tja do 20.marca. "Nad osrednjim delom Evrope se bo okrepilo območje visokega zračnega pritiska, ki se bo verjetno na začetku zadnje dekade v marcu preselilo nekoliko severneje, nad južni del Skandinavije," še pišejo pri Ciklon.si. "Takrat bi lahko od vzhoda dobili spet nekaj hladnejšega celinskega zraka in morda tudi padavine."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.