Slovenija
17419 ogledov

Vreme: V teh krajih bodo nevihte z nalivi in točo besnele danes

Nevihta
Tudi za danes napovedane nevihte z dolgotrajnejšimi nalivi in točo.

Slovenijo je včeraj zajela huda ura z močnimi nalivi, vetrom in točo, o čemer smo pisali v prispevku Vreme: Močni nalivi povzročali težave.

Po poročanju vremenskega portala Neurje.si lahko danes pričakujemo nekaj neviht predvsem v zahodni polovici države. "Na območju alpsko-dinarske pregrade lahko nastane kakšna močnejša nevihta z dolgotrajnejšim nalivom in manjšo točo," napovedujejo pri Neurje.si.

"Nad Britanskim otočjem in severovzhodnim Atlantikom prevladuje območje visokega zračnega tlaka, ciklonsko območje nad Skandinavijo počasi slabi," razlagajo pri Neurje.si. "Hladna fronta se nahaja v pasu od Alp do jugozahodne Rusije in se le počasi premika proti jugu."

Zaradi bližine vremenske motnje in nestabilnega ozračja se bodo v popoldanskem času po napovedih portala zlasti v zahodni polovici Slovenije pojavljale plohe in nevihte. "Nevihte bodo nastajale na hribovitih in goratih predelih," pišejo pri Neurje.si. "Predvsem na območju Julijskih Alp, dinarske pregrade in v notranjosti Primorske lahko nastane kakšna močnejša nevihta z dolgotrajnejšim nalivom in sodro ali manjšo točo."

Agencija za okolje za danes napoveduje delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, zjutraj bo ponekod bo nižinah megla ali nizka oblačnost. "Predvsem popoldne in v noči na četrtek bodo nastale krajevne plohe in nevihte," pišejo pri Arsu. "Pihal bo veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 24 do 29, na Goriškem in ob morju do 32 stopinj Celzija."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Jutri bo tudi še spremenljivo vreme. "Predvsem v popoldanskem času bo nastalo nekaj ploh in neviht," napovedujejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod drugod pa veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature od 13 do 18, na Primorskem do 20, najvišje dnevne od 24 do 29, na Goriškem in ob morju do 32 stopinj Celzija."

OPOZORILO

Na Primorskem je velika požarna ogroženost naravnega okolja.

V petek bo povečini sončno in spet nekoliko bolj vroče. V soboto bo precej jasno, popoldne bo nastala kakšna ploha ali nevihta.

"Nad Alpami in srednjo ter vzhodno Evropo se zadržuje oslabljen frontalni val," razlagajo pri Arsu. "Z vzhodnimi vetrovi doteka v nižjih zračnih plasteh k nam nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak."

V zahodnem višinskem zračnem toku bodo v času od 6. do 11. julija območje Alp občasno dosegale vremenske fronte. K nam bo dotekal nekoliko bolj vlažen in manj topel zrak.

"Od sobote naprej kaže na nestanoviten tip vremena," še pišejo pri Arsu. "Vsak dan bo predvsem popoldne tu in tam možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti med 25 in 28, na Primorskem pa okoli 30 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.