Slovenija
2138 ogledov

Vreme: Vremenoslovci v petek pričakujejo marsikaj

Vreme EPA
Vremenska napoved za petek je po eni strani pričakovana, a hkrati nepredvidljiva in težavna.

"V petek bo vreme drugačno kot te dni," pravijo na agenciji za okolje. Vremenska fronta, ki se zadržuje nad Alpami, bo namreč jutri prešla naše kraje. Takšno vremensko dogajanje za petek so meteorološki modeli napovedali že v začetku tedna. "Po tej strani bi lahko rekli, da bo vremenska napoved za petek točna in predvidljiva in da nam ne bo povzročala težav. Če bi tako vremensko spremembo lahko tako točno napovedali, recimo, pred 10 ali 20 leti, bi bilo to res. Danes pa so tako naša kot pričakovanja vas, uporabnikov precej večja."

Uporabniki danes namreč pričakujejo tudi podatke o tem, kdaj približno bo začelo deževati, koliko bo padavin, kakšna bo njihova intenzivnost, kako bodo krajevno razporejene in kakšne bodo njihove posledice. Ko vzamejo v ozir te podatke, je petkovo vremensko dogajanje težje napovedati. 

"Vemo, da bo vremenski proces intenziven. Pričakujemo marsikaj, od močnega vetra do nalivov, tudi točo. A časovni potek je tudi danes, dan pred dogodkom, še dokaj nepredvidljiv," razlagajo. Tako je še nemogoče zanesljivo napovedati, kdaj in kje vse bo začelo padati ter koliko časa bo trajalo, da nas vremenska motnja preide. 

Na Arso svetujejo uporabnikom, da spremljajo njihove napoved in morebitna dodatna opozorila. V pomoč jim je tako lahko radarska slika padavin in podatki o verjetnosti toče, ocenjeni iz radarskih meritev. 

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Kako bo po petku?

Vremensko spremenljivemu petku bo sledila večinoma sončna sobota. Ponekod lahko sicer zjutraj nastane megla, popoldne pa nekaj ploh in neviht. Nedelja bo sončna. 

V prvi polovici drugega tedna bodo dopoldnevi večinoma sončni, popoldne pa je vsak dan možna kakšna ploha ali nevihta. Najvišje temperature do srede bodo med 25 in 30 stopinj Celzija, nato pa se bo predvidoma nekoliko ohladilo.   

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.