Slovenija
97434 ogledov

Vreme za praznike kot v 80-ih letih: "Zver z vzhoda"

Mraz Profimedia
Kakšno vreme nas čaka za praznike?

"Jutranji zagon evropskega modela je v stilu osemdesetih let oz. takratnih zim," piše Gregor Skok z vremenskega portala Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Lahko jo poimenujemo zver z vzhoda, ki bo med božično-novoletnimi prazniki lahko zajela Srednjo in južni del Evrope."

Skupinski izračun po pisanju portala kaže na temperaturne anomalije za desetdnevno obdobje, ki naj bi bile precej pod dolgoletnim povprečjem 1991-2020.. "Petdnevno povprečje je celo sedem stopinj pod povprečjem," piše Skok. "Kontrolni izračun ima anomalije tudi 25 stopinj pod dolgoletnim povprečjem. Mediana je večinoma pod -5 stopinj za letališče Jožeta Pučnika. Hud mraz je tudi na mesečnem izračunu, ki se občasno dotakne -20 stopinj."

Te napovedi so sicer še zelo nezanesljive, pri Ciklonu opozarjajo, da bo na resno napoved treba počakati še vsaj en teden dni.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje pretežno oblačno vreme, predvsem na zahodu se bo oblačnost trgala. "Najvišje dnevne temperature bodo od 1 do 5, na Primorskem do 12 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu. 

Jutri bo na vzhodu pretežno oblačno, zjutraj bo možna kakšna dežna kaplja. Drugod bo precej jasno z nekaj koprenaste oblačnosti. Po nekaterih nižinah v notranjosti bo večji del dneva vztrajala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -5 do 1, ob morju okoli 3, najvišje dnevne od 1 do 7, na Primorskem do 12 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo na zahodu delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno in ponekod po nižinah megleno. Ponekod na Primorskem bo pihala šibka burja.

"Od jugozahoda sega nad Alpe in srednjo Evropo območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Prek srednje Evrope se proti jugovzhodu pomika topla fronta. S severnimi vetrovi v višinah k nam doteka bolj vlažen in toplejši zrak."

Od 17. do 22. decembra

Nad Alpami bodo prevladovali višinski vetrovi severnih smeri, pri tleh pa bo območje visokega zračnega tlaka. Nad nami bo v petek še topla zračna masa. V soboto bo od severovzhoda nad Balkan v višinah prodrla dolina hladnega zraka, predvidoma nekoliko vzhodneje od naših krajev, tudi pri nas se bo v višinah ohladilo.

 | Avtor:

Nadaljevalo se bo suho vreme. V petek bo še temperaturni obrat, nato bo ozračje bolje premešano, tudi pri tleh bo nekoliko hladneje. Na Primorskem bo od sobote do ponedeljka pihala burja.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
  • Dexter_Bixler 14:57 14.december 2021.

    Google je vsak teden plačal spletno delo od doma od 6000 do 10000 evrov. Od Googla sem prejel prvi mesec 27416 evrov plače. V prostem času delam 3 ure na dan. pojdite na to stran za več podrobnosti............ >>>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑫𝒐𝒖𝑰𝒏𝒄𝒐𝒎𝒆.𝐜𝐨𝐦

  • radovednica 08:13 14.december 2021.

    Nehajte kar naprej o tem pričakovanem snegu. Kdor rad živi v mrazu, samo kuri, gleda ven in ne rabi zjutraj ob petih na pot v službo, še prej pa skidat dostop do ceste, potem naj se javi kot prostovoljec in ...prikaži več gre na uslugo drugim, ki tega ne maramo več (po nekaj deset letih). Kot vemo so ljubljanski in podobni frajerji z dvakrat navzven obrnjenima levima rokama in je težava že vsak centi,eter snega. Mulcem pa nekaj v roke in splošno koristno delo, da ne bodo mislili le na neumnosti in igrice.

  • Yanez 07:40 14.december 2021.

    Kidam kot nor že 14 dni, potem obljubijo pa še do -20°C... Ja seveda, globalno segrevanje, pa Greta in Lučka...