Slovenija
9470 ogledov

Vreme že povzroča težave. To so podrobnosti

Nevihtni oblaki Profimedia
Vremenoslovci so izdali rumeno opozorilo.

Kot smo že poročali, zaradi obilnih padavin in močnega vetra je bilo izdano oranžno opozorilo. V nekaterih delih države nekaj težav že povzročajo močnejši sunki vetra.  Uprava za zaščito in reševanje na spletni strani med drugim poroča o intervencijah na Severnoprimorskem, Notranjskem in Kočevsko-Ribniškem.

O posredovanjih zaradi močnega vetra, ki je ponekod podiral drevesa in odkrival strehe, med drugim poročajo z območja Cerknice, kjer je med drugim v naselju Lipsenj veter podrl dve drevesi čez cesto in telekomunikacijske kable. Posredovali so delavci komunale Cerknica.

Veter je povzročal težave tudi na območjih Cerkna, Blok, Grosuplja, Iga, Kočevja in Ribnice, Loške doline, Kostela Tolmina in Ajdovščine ter Luč. Podrti drevesi sta denimo ovirali promet na cesti Divača - Ribnica v občini Pivka in na cesti Babno polje - Podgora pri Ložu. V obeh primerih so posredovali delavci cestnih podjetij. Že dopoldne je na Ljubljanski cesti v Kočevju veter odkril del strehe na bencinskem servisu.

Tudi do 70 km na uro

Kot je danes za STA povedal prognostik Blaž Šter z Agencije za okolje, je nad naše kraje začel dotekati toplejši zrak. Ob tem bo pihal zmeren do močan veter južnih smeri. Danes zvečer in ponoči lahko na območju med Notranjsko in Dolenjsko ter v delu Osrednje Slovenije sunki južnega vetra presežejo 70 kilometrov na uro.

Veter se bo spuščal, kar pomeni, da bo sunkovit in da bo sušil padavine, tako da se lahko večji del Slovenije nadeja suhe noči, obenem pa bomo imeli obilne padavine na severozahodu, je pojasnil Šter. Na severozahodu bo do jutri zjutraj padlo od 150 do 200, krajevno lahko tudi nad 200 milimetrov padavin.

Najvišja decembrska temperatura 

Ob tem se na začetku meteorološke zime soočamo z nenavadno visokimi temperaturami. Nekateri kraji na Balkanu so ob 14. uri beležili temperature do 25 stopinj Celzija, medtem ko malenkost severneje prevladuje zimsko vreme.

Na ARSO meteorološki postaji v Kočevju je bila s 17,4 stopinjami Celzija dosežena najvišja decembrska temperatura v zgodovini meritev.

vreme park sneg Novo Slovenija Vreme: Napoved za soboto se je spremenila Mraz, zima in termometer Slovenija Pred nami ogromen preobrat: V dveh dneh bo temperatura padla za 25 stopinj

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • bobubob 18:50 01.december 2023.

    Tole 'jedrno vreme' je le posledica. Ravnanja ' jedrnih ljudi'. V našem imenu in za naš račun. Enako, kot pri t.i. kovidu. Ker smo jim to s svojim levodesnim volilnim pišmeuharstvom sami dovolili. Da nimamo moči? Posameznik ne, tako kot ...prikaži več kot nima moči ena sama molekula vode, za združene pa ni meja....samo zbuditi se je treba in pogledati okrog, poiskati drugo ali tretje mnenje....