Slovenija
19391 ogledov

Vreme: Še en preobrat, zdaj pod vprašajem sobotna tekma v Planici

Planica Anže Petkovšek Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih in poletih v Planici.
Osvežena vremenska napoved, znana je meja sneženja in koliko centimetrov lahko zapade v Planici v noči na nedeljo. V soboto utegne organizatorjem tekme v Planici ponagajati veter.

Danes bo deloma jasno, nekaj več oblačnosti bo predvsem v vzhodni, dopoldne tudi v južni Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 19, na Goriškem do 21 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje.

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Proti večeru se bodo od severa začele pojavljati padavine. Čez dan se bo krepil jugozahodnik, ob morju bo zapihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 16 do 20 stopinj Celzija, na severozahodu okoli 15 stopinj Celzija.

Obeti: v noči na nedeljo se bodo padavine od zahoda okrepile in zajele večji del Slovenije, najmanj verjetne bodo ob morju. Možne bodo tudi nevihte. Meja sneženja se bo spustila do nadmorske višine okoli 600 metrov, v krajih z močnejšimi padavinami pa tudi nižje. Prehodno bo zapihal okrepljen veter severnih smeri.

Slovenija gozd pokrajina sneg | Avtor: Profimedia Profimedia

Do nedelje zjutraj bodo padavine oslabele, povsod pa bodo ponehale verjetno šele v nedeljo dopoldne. Čez dan se bo od severozahoda delno razjasnilo. Popoldne bodo nastale posamezne plohe. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Hladneje bo. V ponedeljek bo precej jasno. Ponekod bo zjutraj slana, po nekaterih nižinah megla.

Vremenska slika: nad severno Evropo je ciklon, nad preostalo Evropo pa območje visokega zračnega tlaka. Hladna fronta se čez Britansko otočje in Severno morje počasi pomika nad celino. V višinah k nam s severozahodnimi vetrovi priteka toplejši in bolj suh zrak.

Koliko snega bo v Planici?

Potem ko je mnoge ljubitelje smučarskih skokov zaskrbela novica, da utegne snežni metež odpihniti nedeljsko tekmo v Planici, pa so zadnje prognoze pokazale, da bo vremenska fronta nekoliko pohitela in glavnino snežne odeje prinesla v noči iz sobote na nedeljo. To pa pomeni, da bodo imeli organizatorji tekmovanja najverjetneje dovolj časa, da tekmovališče ustrezno pripravijo in da ob sončni nedelji pripravijo izjemno poslovilno tekmo Petra Prevca.

A vendarle, sodeč po zadnji napovedi zdaj utegne biti težava izpeljava sobotne tekme. "V soboto lahko pričakujemo okrepljen veter. Padavine bodo severozahod države zajele v poznih popoldanskih urah in se okrepile v noči na nedeljo. Prvotno lahko pričakujemo dež mešan s snegom, nato pa v noči na nedeljo tudi sneženje. Pade lahko tudi do 10 cm novozapadlega snega, ki bo dolini pod Poncami pričaral pravi nedeljski smučarski praznik," so zapisali v osveženi napovedi na Neurje.si.

Vremenoslovci omenjenega portala sicer niso navedli, kako močan meter utegne pihati v Planici niti ob kateri uri se bo pojavil. Glede na to, da je tekma na sporedu že ob 9.30 (prva serija ekipne tekme), se utegnejo organizatorji pojavu močnejšega vetra še izogniti. Sodeč po Arsovi (foto)napovedi za Planico, se bo veter namreč začel krepiti po 13. uri. 

Planica | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Kako pa bo v nedeljo? "Po nočnem deževju bo v dolini pod Poncami v nedeljo hitro posijalo sonce. Zaradi nočnega sneženja pričakujemo krasno zimsko kuliso, najvišje dnevne temperature pa bodo zaradi prehoda fronte nekoliko nižje, kot prejšnje dni – do okoli 5°C. Padavin v nedeljo naposled več ne pričakujemo, morda se v jutranjih urah lahko še pojavi kakšna ploha, ampak verjetnost je majhna," so zapisali na portalu Neurje.si v specializirani napovedi za dolino Pod Poncami. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Garancija
    Garancija 18:58 22.marec 2024.

    Pravijo,da ne bo dežja,bo pa toplo

  • Ender3 14:56 22.marec 2024.

    Pa ravno jutri, ko zadnjič nastopi A.S..Tudi smrkanja pred mikrofonom bo konec.