Slovenija
54 ogledov

Vremenarji opozarjajo

Travniški požar Shutterstock
Vsaj do konca tedna se bo nadaljevalo vreme brez padavin, v naravi lahko izbruhne več požarov. Že v zadnjih dneh Uprava za zaščito in reševanje poroča o številnih požarih v naravnem okolju.

Na upravi za zaščito in reševanje svetujejo previdnost pri uporabi ognja v naravnem okolju ter obenem opozarjajo, da je požiganje v naravnem okolju prepovedano. Ne glede na to je v zadnjih dneh število požarov v naravi zaradi spomladanskega čiščenja kmetijskih površin ter kurjenja in požiganja naravnih nenevarnih materialov višje.

Na meteo.si so včeraj izdali opozorilo pred nevarnostjo požarov.

Požarna ogroženost | Avtor: meteo.si meteo.si


Območja, označena z rdečo: vzrok za nastanek požara je lahko že iskra, požar se pojavi takoj, širjenje je zelo hitro. To je vroč požar, ki se prenese v krošnje dreves tudi na širšem območju. V požaru zgori zelo veliko organskega goriva, ogenj zajame tudi srednje in debelo gorivo. Požar se razširi tudi na normalno vlažna področja. Kontrola požara je izjemno težka, za gašenje požara je potrebno vložiti izredno velike napore in vsa razpoložljiva sredstva.

Območja, označena z oranžno: vžigalica v vsakem primeru povzroči požar. Požar se v gozdu hitro širi. V glavnem so to vroči površinski požari, ki ponekod zajamejo tudi krošnje dreves. V požaru zgori veliko organskega goriva, kontrola požara je težka, za gašenje požara je potrebno vložiti velike napore in veliko sredstev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.