Slovenija
12 ogledov

Vremenoslovci so se malo zmotili

Velika Planina sneg
1/5
Velika planina
Vremenoslovci so se glede snega malo zmotili, no, vsaj v nižinah.

Precej snega je zapadlo le na Kredarici, kjer je danes zjutraj ob sedmih 90 centimetrov snega, v zadnjih dvanajstih urah pa ga je zapadlo četrt metra. 

Snežna odeja je bila zjutraj še na Vojskem, kjer je v zadnjih 24 urah zapadlo štiri centimetre snega, v Ratečah sta dva centimetra snega, v Kočevju pa centimeter. 

Je pa kar precej snega zapadlo nekoliko višje, poglejte fotografijo, ki jo je na svojem Facebook profilu objavilo gostišče Mašun, ki leži na dobrih tisoč metrih nadmorske višine. 

 

Snežilo je včeraj zvečer in ponoči tudi drugod po Sloveniji. Bralec nam je poslal posnetek močnega nočnega sneženja v okolici Ribnice, a se ga je obdržalo bore malo. 

 

Bralka pa nam je okrog pol deseti zjutraj poslala fotografijo s Kupčinjega vrha pri Rogatcu, ki leži na približno 400 metrih nadmorske višine. Dodaja, da še sneži.  

Tudi v okolici Ambrusa je sneg zjutraj pričakal prebivalce (fotografija spodaj), ni ga prav veliko, a ker je zunaj okrog nič stopinj, pričakujejo, da se ne bo takoj stopil

Sneg, okolica Ambrusa | Avtor: B. P. B. P.

Več težav kot sneg na cesti je tako povzročala meteorna voda, ki so jo morali gasilci črpati iz kleti ter podrta drevesa. Vremenoslovci opozarjajo na nevarnost poplavljanja rek.

Največ težav v Sevnici, Krškem, ter Straži

Največ preglavic zaradi meteornih vod, ki so zalile kleti, so imeli v petek zvečer po podatkih republiške uprave za zaščito in reševanje v občinah Sevnica, Krško in Straža, nekaj tudi v občinah Kozje in Laško. Iz občin Sevnica in Krško poročajo tudi o podrtih drevesih zaradi močnega vetra, ki so za nekaj časa zaprla promet na nekaterih lokalnih cestah. Prav tako je močan veter podrl nekaj dreves v občinah Šentjernej in Ptuj.

Reke so sicer v osrednjem, jugovzhodnem in vzhodnem države ponoči naraščale. Reka Mirna je presegla opozorilni pretok in se začela razlivati ob strugi. Zlasti reke v osrednjem, jugovzhodnem in vzhodnem delu države bodo danes zjutraj še naraščale. Manjše reke lahko poplavijo na območjih vsakoletnih poplav.

Reka Ljubljanica se bo začela ponovno razlivati na običajnih mestih na Ljubljanskem barju. Preko dneva bo poplavila tudi reka Krka, predvidoma na območjih vsakoletnih poplav.

Padavine bodo ponehale

Danes bo sprva oblačno. "Padavine bodo slabele in od severozahoda do zgodnjega popoldneva postopno ponehale. Meja sneženja bo večinoma nad okoli 500 m nad morjem. Burja na Primorskem bo dopoldne hitro slabela in popoldne ponehala, severni veter na Gorenjskem, Štajerskem in v Prekmurju pa bo slabel šele popoldne. Od zahoda se bo popoldne jasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 7, na Primorskem do 13 stopinj Celzija," napovedujejo vremenoslovci. 

Ponoči se bo zjasnilo tudi v vzhodnih krajih, ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -7 do 0, ob morju okoli 5 stopinj Celzija. Jutri bo sprva precej jasno, dopoldne bo ponekod po nižinah megla. Proti poldnevu se bo pooblačilo na Primorskem, zopet bo zapihala šibka burja. Drugod bo popoldne več koprenaste oblačnosti, ki bo postajala vse gostejša. Najvišje dnevne temperature bodo podobne današnjim.

Megla | Avtor: Profimedias Profimedias

Prihodnji teden bo suho, po nižinah megla

V ponedeljek bo na Primorskem in v severozahodnih krajih delno jasno, na Primorskem bo pihala zmerna burja. Drugod se bo večinoma zadrževala nizka oblačnost. Ponekod bo pihal veter vzhodnih smeri. Hladno bo. Podobno vreme bo sprva tudi v torek, čez dan pa se bo nizka oblačnost počasi redčila, burja na Primorskem pa bo slabela.

Od torka do petka bo predvidoma prevladovalo suho vreme. Po nižinah bo precej megle ali nizke oblačnosti, ob dotoku toplejšega zraka v višinah bo nastajal temperaturni obrat. Ob koncu tedna se bo verjetnost dežja postopno povečala.

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 8
  • Tupamaros 08:56 13.november 2016.

    Nič jih ni treba opravičevati. Zmotili so se tako kot vedno. V dobi satelitov in zmoglkivih računalnikov so upihnili svečko. No osebno jih razumem, da hočejo opravičiti svoj obstoj.

  • MK 15:10 12.november 2016.

    če pa na POP tv vreme gledaš. bumbar. one samo berejo. moja marela ve več od raznih joškastih vremenark.ko je pa sranje grejo pa k tapravim vremenarjem po informacije.

  • brane.og 13:18 12.november 2016.

    Struge 12cm snega ne pada več za tiste ki ne veste kje je to občina Videm Dobrepolje.