Slovenija
44477 ogledov

Vremenoslovci za soboto napovedujejo sneg

Sneg Profimedia
Kakšno vreme nas čaka do konca meseca?

"Zaenkrat so izračuni, kaj se bo dogajalo v zadnji dekadi meseca, še povsem nezanesljivi," pišejo pri portalu, ki objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Dejstvo je, da prihaja sprememba vremena - območje visokega zračnega pritiska nad nami bo oslabelo in se ob koncu tedna pomaknilo nad severozahodno Evropo, iznad severa pa se bo spustil mrzel polarni zrak. Ob vdoru polarnega zraka bo nad severnim delom Sredozemlja nastal dokaj plitev ciklon, zato bo konec tega tedna vreme večinoma oblačno, občasno bodo krajevne padavine."

Pri vremenskem portalu napovedujejo, da bo v sobto lahko snežilo tudi po nižinah, razen na Primorskem, glavnina pa bo v južni Sloveniji. "Ciklonsko območje se bo na začetku naslednjega tedna hitro pomaknilo proti obalam severne Afrike, njegova pot pa je zaenkrat nezanesljiva," še pišejo pri Ciklon.si. "Verjetno ne bo vplivalo na vreme pri nas, saj bomo delno pod vplivom visokega zračnega pritiska iznad severozahodne Evrope. Od torka naprej bo precej sončnega vremena, jutra pa bodo mrzla."

Da lahko v soboto pričakujemo snežinke, je razvidno tudi iz spodnje napovedi v sliki na portalu Agencije za okolje: 

Napoved za soboto | Avtor: Arso Arso

Agencija za okolje sicer napoveduje, da bo popoldne na Primorskem in Notranjskem ter v osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod pa precej sončno. "Megla na severovzhodu se bo večinoma razkrojila," pišejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, na severovzhodu okoli dve stopinji Celzija."

Jutri bo deloma jasno, občasno bo povečana visoka koprenasta oblačnost. "Zjutraj in dopoldne bo po nekaterih nižinah megla ali pa nizka oblačnost," pišejo pri Arsu. "Proti večeru bo na Primorskem zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 4, najvišje dnevne od 4 do 11, na Primorskem do 13 stopinj Celzija."

V petek bo na zahodu sončno, drugod se bo marsikje zadrževala nizka oblačnost.

Po nižinah bo deževalo, deloma snežilo

V soboto se bo povsod pooblačilo, padavine bodo od zahoda zajele vso Slovenijo, po nižinah bo deloma deževalo, deloma snežilo. Na Primorskem bo zapihala burja.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

"Globoko ciklonsko območje se nahaja nad severnim Atlantikom, nad vzhodno Evropo pa je središče anticiklona, ki vpliva tudi na vreme pri nas," razlagajo pri Arsu. "Od jugozahoda priteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak."

Od 19. do 24. januarja

Nad srednjo Evropo in Alpami se bo spet okrepilo območje visokega zračnega tlaka.

V nedeljo bo oblačno. "Nekoliko se bo ohladilo," še pišejo pri Arsu. "Od ponedeljka naprej lahko spet pričakujemo delno jasno vreme, z meglo ali nizko oblačnostjo po nižinah v dopoldanskem času. Verjetnost za padavine bo majhna."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • stilist 22:11 15.januar 2020.

    Sneg januarja? Pa še cela 2 cm? Ojoj, groza!

  • Avatar drecos
    drecos 17:02 15.januar 2020.

    tolk bo snega kot bi prdnil, par snezink, oni itak sam napovejo laz in nič drugega, mislejo kva so, navadni bahavi laznivci

  • Avatar olor
    olor 16:32 15.januar 2020.

    Pa čeprav napovedujejo sneg, kdo bo glavni krivec za zastoje na AC? Verjetno DARS, neprimerna zimska oprema nekaterih RU voznikov pa sploh ne.