Slovenija
93984 ogledov

Vreme: Po dolgem času končno prvi obeti za sneg!

Sneg Profimedia
V zadnji tretjini januarja kaže na možnost padavin, mogoče tudi snega.

Vremenski portal Neurje.si piše, da meteorološki izračuni nakazujejo spremembe vremena v zadnji dekadi januarja.

"Do 19. 1. bomo še zagotovo pod vplivom obsežnega anticiklona, ki prinaša suho in sončno vreme," pišejo pri Neurje.si. "V višinah se bo izmenjevalo toplo in hladnejšo obdobje, pretežno pa bo nad našimi kraji še naprej kraljevala inverzna plast."

V zadnji dekadi januarja bi se po nekaterih izračunih (končno) lahko anticiklon pomaknil nad Atlantik, kar bi omogočilo spust "dolin" hladnega zraka proti Sredozemlju in Balkanu, posledično pa bi lahko nad Sredozemljem nastala območja nizkega zračnega pritiska (cikloni), ki bi po napovedih vremenskega porala lahko nad naše kraje in okolico prinesli padavine, mogoče tudi sneg.

"O kakršnihkoli podrobnostih je zaenkrat še nesmiselno govoriti," poudarjajo pri Neurje.si. 

Vremenoslovci sicer za zvečer napovedujejo, da bo jugozahodni veter ponehal. "Na zahodu se bo ponoči razjasnilo, po nekaterih kotlinah bo nastala megla," pišejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -1, ob morju okoli 3 stopinje Celzija."

Kakšen bo vikend?

V soboto bo precej jasno, v vzhodni polovici Slovenije občasno nekoliko bolj oblačno. Sprva bo ponekod še megla. "Na Primorskem bo zapihala šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem do okoli 14 stopinj Celzija."

V nedeljo bo v jugovzhodni in deloma osrednji Sloveniji sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan se bo razjasnilo. "Drugod bo precej jasno z nekaj jutranje megle po nekaterih kotlinah," pišejo pri Arsu. "Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki bo zvečer ponehala. V ponedeljek bo precej jasno, zjutraj bo ponekod megla. V torek bo suho, bolj oblačno bo na zahodu."

Nad južno polovico Evrope je po pisanju Arsa območje visokega zračnega tlaka. Od zahoda k nam priteka nekoliko hladnejši in bolj vlažen zrak.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od 14. do 19. januarja

Nad južno Evropo in Sredozemljem bo vztrajalo območje visokega zračnega tlaka, ki bo v petek nekoliko oslabelo. "Vremenske fronte se bodo pomikale čez Evropo proti vzhodu severno od Alp in bistveno ne bodo vplivale na vreme pri nas," pišejo pri Arsu. "Od zahoda bo k nam dotekal razmeroma topel in občasno nekoliko bolj vlažen zrak, ob koncu tedna pa se bo v višinah nekoliko ohladilo."

Nadaljevalo se bo suho in deloma jasno vreme. "Po kotlinah in nižinah bo nekaj megle in nizke oblačnosti, ki se bo občasno lahko pojavila tudi ob morju," napovedujejo pri Arsu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar drecos
    drecos 08:33 11.januar 2020.

    spet samo strasenje in nič drugega

  • breacker 21:10 10.januar 2020.

    Izgleda, da so trgovcem ostale na zalogi lopate za sneg in večja količina soli pa je treba malo "pritisniti" na vremenarje, da nas malo prestrašijo...