Slovenija
90112 ogledov

Vremenska napoved za prihodnja dva dni se je popolnoma spremenila

Jesensko vreme Profimedia
"Redko so takšne spremembe v vremenski napovedi, kot se je to zgodilo ob koncu tedna," so zapisali pri agenciji za okolje.

"Še v petek je kazalo, da bosta nedelja in ponedeljek deloma sončna in suha. Burja na Primorskem pa naj bi oslabela. V soboto se je vremenska napoved za prihodnje dva dni popolnoma spremenila," so opisali.

"Že od pretekle srede se nad Sredozemljem zadržuje ciklonsko območje, ki je le počasi slabelo. Ob koncu tedna je prišlo do neobičajne vremenske situacije, v višinah je od severovzhoda prišlo do novega prodora hladnega zraka, kar je oživilo ciklon nad Sredozemljem – zračni tlak se je ponovno znižal. Oblika in lega tega višinskega območja s hladnim zrakom se je ob koncu tedna zelo spreminjala, kar je vplivalo na lego ciklona," so pojasnili.

Dodali so, da so modelske napovedi meteorologom prognostikom zgolj v pomoč pri pripravi meteoroloških napovedi, za čimbolj točne napovedi so potrebne tudi dolgoletne izkušnje in izobraževanja za pravilno interpretacijo modelskih napovedi.

"Dežurni meteorolog prognostik stalno spremlja trenutne razmere in morebitna odstopanja od modelskih napovedi ter večkrat na dan obnovi napoved glede na trenutne razmere. Priporočamo, da ob spremljanju avtomatsko generiranih napovedi v številnih aplikacijah spremljate tudi napovedi prognostikov," svetujejo na agenciji za okolje.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 6
  • sam1 13:26 13.oktober 2021.

    Na kratko bi lahko zapisali,da niti vremena ne znate za dva dni naprej z gotovostjo napovedati,razen desnjakov,ki vidijo v prihodnost......

  • levidesnicar 21:15 11.oktober 2021.

    Amaterji ne znajo napovedat za par dni. Z IJS se povežite oni znajo napovedovati 100% točno za več tednov in mesecev naprej kako se covid giblje.

  • ursa9 18:00 11.oktober 2021.

    Dejte raj napisat, da nimate pojma o vremenu kakšen bo naslednji dan.. kaj šele čez nekaj dni .. 🤦