Slovenija
53463 ogledov

Vremenski cirkus: tako nam kaže naslednji teden

dež Profimedia
Od ploh, do vetra, saharskega peska in nevarnosti proženja snežnih plazov.

V nedeljo bo po napovedi vremenoslovcev z Agencije RS za okolje (Arso) spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem v hribovitem svetu zahodne in osrednje Slovenije bo še nastalo nekaj ploh. "Ponekod bo še pihal jugozahodni veter. Jutranje temperature bodo od 2 do 6, na severu okoli 0, najvišje dnevne od 10 do 14, na severozahodu okoli 6 °C," napovedujejo. 

Obenem dodatno opozarjajo, da je v visokogorju velika nevarnost proženja snežnih plazov.

Kakšni so obeti?

"V ponedeljek bo sprva precej jasno z nekaj megle po nižinah, čez dan bo oblačnost od zahoda naraščala. V torek bo oblačno, v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno rahlo deževalo," napovedujejo. 

Po manj zanesljivih obetih bo tudi v sredo in kasneje vreme precej muhasto in spremenljivo. Po napovedi od 28. februarja do 4. marca, se bo v sredo in četrtek nad južnim Sredozemljem zadrževal ciklon, ki bo vplival na vreme pri nas le s svojim obrobjem: "V petek se bo nad zahodno Evropo razvilo novo ciklonsko območje. Vremenska fronta se bo ob koncu tedna počasi bližala Alpam in predvidoma vplivala na vreme pri nas šele v ponedeljek."

Dodajajo, da bo v sredo pretežno oblačno z občasnim rahlim dežjem. Od četrtka do nedelje kaže na večinoma suho vreme, v ponedeljek pa bo dež od zahoda zajel večji del Slovenije. "Popoldanske temperature bodo večinoma med 10 in 15 °C," so sklenili.

Na Hrvaškem napovedujejo saharski pesek tudi na severu

"Konec letošnjega februarja, ki bo ostal klimatološko zapisan kot eden najtoplejših, če ne celo najtoplejši v zgodovini meritev, prihaja obsežna pošiljka afriškega peska," pa Istramet.hr povzema 24Sata. 

Napovedujejo, da bo Hrvaško zajel močan južni višinski zračni tok, cikloni pa bodo privabljali vroč zrak tudi iz Sahare. Tako na sever Afrike prihaja prva velika vročina. V Libiji bi se lahko vrednosti dvignile do 35°C.

V južnih višinskih tokovih Hrvaško dosega ogromno saharskega peska, ki bo do konca prihodnjega konca tedna prodrl globoko na sever Evrope, piše Istramet. Padel bo umazan dež, kakovost zraka bo verjetno slabša.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Nelaži 07:46 25.februar 2024.

    kdaj boste na agenciji za zastrupljanje zraka, vode in zemlje prenehali lagati slovenskemu narodu?

  • Avatar Garancija
    Garancija 12:33 24.februar 2024.

    Letos je pa to vreme čist zmešano tako kot gregorćić