Popotnik
16768 ogledov

Plaže na Hrvaškem kmalu plačljive? To pravi minister

Murvica, Brač Profimedia
Že od lanskega poletja na Hrvaškem buri duhove nov predlog zakona, ki bi po mnenju nekaterih omogočil ograjevanje in zaračunavanje dostopa do plaž.

V hrvaškem saboru poteka razprava o predlogu novega zakona o pomorskem dobrem in morskih pristaniščih. V javni razpravi so se že poleti lani pojavila namigovanja, med drugim Združenja Pokret otoka, ki je takrat opozarjalo, da se s predlogom omogoča omejevanje obče uporabe pomorskega javnega dobra in tudi potencialno zaračunavanje uporabe plaž. 

Plaže se bodo po novem zakonu delile na javne in tiste za posebne namene, zakon pa bo prepovedoval ograjevanje, zaračunavanje za vstop ali prepoved dostopa, je danes zagotovil minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković.

jahta Irina VU Izginulo plovilo Svet Ruski bogataš se je obrnil na nas glede odmevnega škandala na Hrvaškem

Butković je soglašal s predlogom nekaterih poslancev, da se bodo plaže lahko delile na javne in tiste za posebne namene. Pojem javne plaže zajema mestne plaže in plaže pred turističnimi nastanitvenimi objekti, pojem plaža za posebne namene pa se nanaša na določene dejavnosti, kot so na primer zdravstvena dejavnost, plaža za pse in podobno, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

S podporo predlogu o odpravi nedvoumnosti glede ločevanja plaž je minister po pisanju časnika odgovoril na kritike združene opozicije, ki je v ponedeljek zahtevala umik predloga zakona iz parlamentarne obravnave. Poudarjali so namreč, da bo zakon turističnemu sektorju in zasebnikom prek koncesij omogočil privatizacijo dela obale.

jadrnica Popotnik Hrvaška v schengnu: Kakšen bo po novem režim za plovila?

Butković je danes v saboru poudaril, da koncesionarji ne smejo postavljati ležalnikov in teras gostinskih objektov na celotno plažo ter da ima vsak pravico do pristopa do kateregakoli dela plaže. "Nobenega govora ni o tem, da bi kdorkoli komurkoli prepovedal, da obišče neko plažo. A obstajajo plaže za posebno rabo, kot so nudistične plaže in plaže pred specializiranimi bolnišnicami, ki so ograjene, ampak to niso plaže pred hoteli ali javne plaže," je v razpravi dejal Butković.

Na Hrvaškem je trenutno 18 ograjenih plaž, kar po njegovih besedah omogoča zakon iz leta 2003. Dodal je, da bodo ograje z njih umaknili po izteku koncesij.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 3
  • drecos123 21:26 25.januar 2023.

    ovce hitr na cro sranje

  • drecos123 21:25 25.januar 2023.

    zarad mene kar hočejo me ni ze 20 let tam in me nikoli ne bo v to umazanijo

  • Ender3 15:50 25.januar 2023.

    Še zrak in vodo naj zaračunajo sedaj, ko imajo EU valuto. Naši mediji pa, že vabijo turiste naj pohitijo s prijavami za poletni dopust. Welkome slovenjceljni, če rabite morje naše lipe...Banda kockasta in posesivna .