Popotnik
26459 ogledov

Po novem plačevanje za hrvaške plaže?

Hrvaška plaža Profimedia
Velike skrbi in odprto pismo vladi.

Združenje Pokret otoka je danes hrvaško javnnost opozorilo, da se s predlogom Zakona o pomorskem dobru in morskih lukah omogoča omejevanje obče uporabe pomorskega javnega dobra in celo potencialno zaračunavanje uporabe plaž. 

Nezadovoljni z zakonskim predlogom, do katerega naj bi imeli dostop, so poslali odprto pismo premierju Andreju Plenkoviću in pristojnemu ministru Olegu Butkoviću. Opozorili so, da so deli zakona popolnoma nedopustni in izpostavili svojo zaskrbljenost spričo potencialnega omejevanja uporabe pomorskega dobra, predvsem v tistem delu, ki bi utegnil ogroziti pravico ljudi do uporabe plaž.

Združenje izpostavlja, da niso bili vključeni v pripravo novega zakonskega predloga in še, da kakršnokoli omejevanje dostopa do morja predstavlja kršenje človekovih pravic. Prepričani so, da bi takšen zakon povzročil hudo nezadovoljstvo med državljani, proteste, kar bi dolgoročno lahko porušilo odnose v skupnosti in tudi investicijski potencial na obali in otokih. 

Z javnim pismom želijo opozoriti na potencialno škodo, ki bi ga takšen zakon lahko prinesel. Izpostavljajo, da je še vedno čas, da se zaščiti javno dobro. 

Apartma Hrvaška Hrvaška Popotnik Druga plat kovanca. Grozno, kaj so pustili za seboj. Zadar Turizem Popotnik Še ena neverjetna turistična izkušnja s Hrvaške

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • miho 09:01 17.avgust 2022.

    Saj že tako dosti plačamo, ko gremo na morje. Sem mislil, da je v ceno apartmajev všteta tudi uporaba plaž (stroški vzdrževanja plaž, reševalne službe, vzdrževanje stranišč, igral za otroke, kjer obstajajo, itd)...

  • radovednica 07:42 17.avgust 2022.

    Edino prav, pa še mi zaračunajmo vsakemu tujcu prečkanje (tranzit) preko nas do Hrvatarije. Kdor se ustavi pri nas, da ga olupimo, prav, sicer pa ob izstopu plačilo tranzita. Bi hitro videli normalen promet brez čakanja. Sicer jih pa tudi ...prikaži več k nam ni treba, še tako je preveč folka že tako.

  • crna 19:44 16.avgust 2022.

    Še sol v morju naj računajo,ker jo marsikdo nima v glavi.