Svet
46580 ogledov

Ruski bogataš se je obrnil na nas glede odmevnega škandala na Hrvaškem

jahta Irina VU Reševalni pas/Twitter Jahta Irina VU.
Odmeven zaplet na Hrvaškem še vedno buri duhove.

Zaradi izplutja ruske jahte Irina VU s priveza na hrvaškem otoku Murter - četudi je bila zaplenjena v okviru sankcij mednarodne skupnosti proti Rusiji zaradi njenega vojaškega posredovanja v Ukrajini - sta bila razrešena načelnik sektorja za varno plovbo in vodja luške kapitanije v Šibeniku.

Jahta je izplula že oktobra, za njeno izginotje pa so izvedeli ta mesec. Jahta ruskega poslovneža Ališera Usmanova Irina VU je ena od petih ruskih jaht, ki so jih na Hrvaškem zapečatili, ker so njihovi lastniki na seznamu sankcioniranih oseb zaradi ruske agresije na Ukrajino.

"Nisva več poročena"

Usmanov (na spodnji fotografiji, skupaj z nekdanjo ženo), oziroma njegova ekipa za stike z javnostjo, je v ponedeljek na različne medije, tudi našega, naslovil sporočilo, v katerem je zanikal nekatere navedbe. 

"Gospod Usmanov ni lastnik jahte Irina VU in ni na noben način povezan z izginotjem slednje iz hrvaške marine. Gospod Usmanov in Irina Viner (po njej je jahta poimenovana, op. a.) tudi nista več poročena," so navedli v taboru ruskega poslovneža.

"Gospod Usmanov ni oligarh. To je izraz za ljudi, ki so obogateli zaradi povezav z državno oblastjo in ki so sodelovali v privatizaciji ruskih virov po razpadu Sovjetske zveze. Nič od tega ne velja za gospoda Usmanova, ki si je bogastvo ustvaril s svojim poslom in investicijami na odprtem trgu. Smatra, da so so zahodne sankcije proti njemu nezakonite in neupravičene," so zatrdili.

Ališer Usmanov naj bi imel pod palcem okrog 20 milijard dolarjev in je bil leta 2022 med stotimi najbogatejšimi Zemljani. Njegova nekdanja žena Irina Viner je bila selektorica ruske reprezentance v ritmični gimnastiki.

Ališer Usmanov Irina Viner | Avtor: Profimedia Profimedia

Izvedeli po treh mesecih

Irina VU je iz pristanišča v Betini na otoku Murter, kjer se je na njenem mestu pojavila skoraj enaka jahta, izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na ministrstvu so za njeno izginotje izvedeli šele januarja. Za njo so izdali mednarodno tiralico.

Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, hrvaške teritorialne vode pa je zapustila neovirano. Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je zatrdil, da je jahta iz Betine izplula v skladu s predpisi, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko. Pomorska policija v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo.

Komentarjev 6
  • sandi76 08:30 25.januar 2023.

    "Ruski bogataš se je obrnil na nas ! " Ta je pa huda !

  • mph2 20:06 24.januar 2023.

    Kakšne sankcije kakšne "mednarodne skupnosi"? Kje je bila ta ista "mednarodna skupnost", ko so NATO/Ameriški zločinci pobijali po celem svetu (Irak, Afganistan, Sirija, Libija, Jemen, Palestina)??

  • Pišmevuh 11:21 24.januar 2023.

    Lastnik je vzel kar so mu poiskusili ukrast. Vse so kao sankcije, dokler ne ukradejo vašega. Ne vidim razloga, da ne bi po tem receptu zaplenili premoženja Škrabca, Jankoviča in onega naključnega, ki je stal ob ruski kapelici.

Sorodne novice