Svet
3345 ogledov

Hude težave s snegom tudi na Hrvaškem in v BiH. Poglejte to!

Sneg Profimedia
Na Hrvaškem se soočajo s hudimi vremenskimi nevšečnostmi, nič bolje ni v Bosni in Hercegovini.

Zaradi snega, poledice in orkanskega vetra je v velikem delu Hrvaške oviran promet. Sneži tudi v višjih delih Dalmacije. Zaprtih je več delov avtocest iz notranjosti proti morju. Sneg težave povzroča tudi v zahodnem delu Bosne in Hercegovine, kjer je v zametih ostalo več vozil, ter v Črni gori.

Zimske razmere so na cestah v Gorskem kotarju, Liki ter v notranjosti Dalmacije, kjer je v soboto zapadlo do 20 centimetrov snega. Danes je snežilo tudi na Korčuli. Na obali piha orkanska burja, poročajo hrvaški mediji.

Za vsa vozila je bila dopoldne po navedbah Hrvaškega avtokluba (HAC) zaprta avtocesta iz Zagreba proti Reki na delu med Kikovico in Delnicami, avtocesta proti Splitu pa je bila med Svetim Rokom in Posedarjem prevozna samo za osebna vozila. Zaprt je bil tudi del jadranske magistrale med Senjem in Sveto Marijo Magdaleno. Most na Krk je odprt le za osebna vozila.

Voznike pristojni opozarjajo, naj se ne odpravljajo na pot, če ni nujno. Prekinjene so tudi številne trajektne in katamaranske povezave z otoki v Kvarnerju in Dalmaciji. Za Kvarner danes velja rdeče vremensko opozorilo, za območje Reke in zahodno obalo Istre pa oranžno.

Vremenoslovci tudi za prihodnje dni napovedujejo podobno vreme, obilno naj bi snežilo v višjih delih države, še naprej bo pihal močan severovzhodni veter.

Ujeti v snegu

V Hercegovini pa so v nacionalnem parku Blidinje iz snežnih zametov danes rešili okoli deset vozil, v katerih so bili večinoma ljudje iz Dalmacije, ki so bili na poti na smučanje v BiH, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Čeprav je bila cesta v parku zaradi snega zaprta, se je po njej do osrednjega dela BiH v soboto odpravilo več vozil, a so zaradi nanosov snega na cesti, ki so nastali zaradi obilnih padavin in močnega vetra, obstala.Reševalne službe so s pomočjo mehanizacije uspele izvleči vozila iz nanosov snega, cesta pa ostaja zaprta tudi danes. Zaradi obilnih padavin o težavah na cestah sicer poročajo iz celotnega zahodnega dela BiH.

Težave v prometu zima povzroča tudi v Črni gori. Na progi Bar - Bijelo Polje je zaradi okvar obstal vlak, okoli 200 potnikov je noč preživelo v mrzlih vagonih in šele danes so pot nadaljevali z avtobusi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Sneg Vreme Slovenija Srednjeročna napoved: Prava zima tudi februarja? Slovenija sneženje pluženje Ponedeljek Slovenija Obeta se največ snega v zadnjih petih letih! Sneg na Braču Zima Svet Neverjetno, sneg tudi na tem hrvaškem otoku

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.