Svet
980 ogledov

Ukrajina prosi za tanke, Lavrov pa: Zahod je v pravi vojni z nami

Vojaški tank v Ukrajini Profimedia
Zaostrovanje razmer med Rusijo in Zahodom zaradi pomoči zahodnih držav Ukrajini.

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je dejal, da zahod ni več v hibridni vojni z Rusiji, pač pa praktično v pravi vojni. Ob tem je na skupni novinarski konferenci z južnoafriškim zunanjim ministrom Naledijem Pandorom izpostavil pošiljanje orožja zahodnih držav Ukrajini. Rusija se je sicer te dni znašla še v diplomatskem konfliktu z Estonijo. Več o tem tukaj.

Estonsko veleposlaništvo v Moskvi Svet Bitka na daljavo med Rusijo in Estonijo

Ukrajina je sicer danes prek Telegrama zahodu sporočila, da potrebuje večje število tankov, če želi povrniti določena izgubljena ozemlja. Predstavnik predsednikovega urada Andrij Jermak je dejal, da Ukrajina potrebuje nekaj sto tankov. "Nujno potrebujemo tanke. Ne 10–20, pač pa nekaj sto," je izpostavil Jermak na Telegramu. "Naš cilj so meje iz leta 1991 in kaznovanje sovražnika, ki bo plačal za svoje zločine," je še pripisal. Kijev se sicer močno zavzema za dobavo tankov, še posebej za nemške tanke leopard 2, ki jih uporabljajo številne države članice Nata. A za dobavo potrebujejo soglasje Nemčije. 

Poljska bo zaprosila Nemčijo za dovoljenje za dobavo

Poljska bo zaprosila nemško vlado za dovoljenje za dobavo bojnih tankov leopard Ukrajini, je danes napovedal poljski premier Mateusz Morawiecki, čigar država je naklonjena pošiljanju omenjenih tankov Kijevu. Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock, ki je sprva dejala, da Berlin temu ne bi nasprotoval, je bila danes do tega bolj zadržana. "Zaprosili bomo za takšno dovoljenje, vendar je to drugotnega pomena," je v poljskem Poznanju danes dejal Morawiecki.

Tudi če Poljska na koncu ne bo dobila soglasja Berlina, bodo, kot je dejal, delovali v okviru majhne koalicije držav. "Če Nemci ne bodo v tej koaliciji, bomo še vedno skupaj z drugimi poslali naše tanke v Ukrajino," je izjavil Morawiecki po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Morawiecki ni natančneje pojasnil, kdaj bodo podali prošnjo za dobavo tankov, dejal je le, da Poljska oblikuje koalicijo držav, ki so pripravljene Ukrajini poslati leoparde nemške izdelave. Da Nemčija ne bi nasprotovala dobavi tankov leopard iz drugih držav v Ukrajino, je v nedeljo zatrdila nemška zunanja ministrica Baerbock.

"Doslej nas niso vprašali in (...) če bi nas vprašali, ne bomo stali na poti," je v nedeljo zvečer za francosko televizijo LCI dejala Baerbock, ko je odgovarjala na vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Poljska Ukrajini dostavila tanke leopard. "Zavedamo se, kako pomembni so ti tanki, in zato se o tem zdaj pogovarjamo z našimi partnerji," je še dejala.

Vendar ni bilo povsem jasno, ali je ministrica iz vrst nemških Zelenih dejansko predstavljala končno dogovorjeno stališče vlade v Berlinu, ob tem opozarja dpa. Baerbock se je danes ob prihodu na zasedanje zunanjih ministrov EU v Bruslju izognila odgovoru na vprašanje, ali je nemška vlada res pripravljena hitro odobriti prošnjo drugih držav za dobavo leopardov Ukrajini. Ponovno je pojasnila le, zakaj meni, da je taka odločitev potrebna.

"Celotna država je na udaru ruskega režima. In to jasno kaže, da enajst mesecev po začetku brutalne ruske agresivne vojne (predsednik Vladimir) Putin ni odstopil od svojega morilskega načrta za uničenje Ukrajine," je dejala v izjavi ob prihodu na zasedanje.

"Zato je tako pomembno, da kot mednarodna skupnost storimo vse, kar je v naši moči, da obranimo Ukrajino. Da Ukrajina zmaga, da spet živi v miru in svobodi. Ker če izgubi to vojno, potem Ukrajine ne bo več," je povedala. Baerbock pri tem ni odgovorila na vprašanje, ali je v pogovoru za LCI govorila v imenu nemške vlade, ko je dejala, da ne bodo nasprotovali dostavi tankov drugih držav, še poroča dpa.

Kijev že dlje časa poziva Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz omenjenih tankov, tudi iz drugih držav, vendar je do tega še vedno zadržana.

Komentarjev 42
 • Avatar pantani
  pantani 07:56 24.januar 2023.

  jakec in jernej,dva otroka,ki se igrata v peskovniku.

 • Pohujšanje 22:08 23.januar 2023.

  Lovrov govori neumnosti, ko reče: "Zahod je že v pravi vojni z Rusijo." Kje pa je kakšen Zahodni vojak na ruskih tleh? Ni ga!!!! Je pa treba Ukrajincem čimpreje dostaviti leoparde, da izženejo Ruse iz Ukrajine. Živela UKRAJINA, smrt Rusiji.

 • Pišmevuh 20:49 23.januar 2023.

  Prosijo za tanke s posadko, spremljevalno pehoto, pa nekaj milijard za Zelenskega.