Svet
33868 ogledov

Huda sramota Hrvaške pred mednarodno skupnostjo. Zaradi tega že dve razrešitvi.

Hrvaško morje
Pristojni so zaradi sramote, za katero naj bi bili krivi dve ključni napaki, že napovedali dve razrešitvi. Vpletenim grozi celo zapor.

Zaradi nenavadnega izplutja ruske jahte Irina VU s priveza na hrvaškem otoku Murter - četudi je bila zaplenjena v okviru sankcij mednarodne skupnosti proti Rusiji zaradi njenega vojaškega posredovanja v Ukrajini - bosta razrešena načelnik sektorja za varno plovbo in vodja luške kapitanije v Šibeniku. To je včeraj na seji vlade sporočil hrvaški minister za pomorstvo, promet in infrastrukturo Oleg Butković. Jahta je izplula že oktobra, za njeno izginotje pa so izvedeli ta mesec.

Jahta ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine Irina VU je ena od petih jaht ruskih oligarhov, ki so jih na Hrvaškem zapečatili, ker so njihovi lastniki na seznamu sankcioniranih oseb zaradi ruske agresije na Ukrajino.

Dve ključni napaki

V primeru izginotja Irine VU sta se po besedah ministra zgodili dve napaki. "Prva napaka se je zgodila pri pečatenju in nadzoru te jahte, ker nikomur ne morete pojasniti, da so jo zapečatili julija, a šele januarja ugotovili, da je ni tam, ker je oktobra zapustila suhi vez," je dejal Butković.

Druga napaka je bilo nepravočasno informiranje vseh luških kapitanij na Hrvaškem. "Jahta se je v tem konkretnem primeru javila luški kapetaniji v Dubrovniku, a ta ni imela informacij o tem, katere jahte so pod blokado," je pojasnil minister.

Ališer Usmanov, jahta | Avtor: Profimedia Profimedia

Sankcije

Proti načelniku sektorja za varno plovbo na ministrstvu za pomorstvo in vodji luške kapitanije v Šibenik bodo uvedli tudi disciplinski postopek. "Tega nista storila namerno, to je napaka, ki se jima je zgodila, in v tem smislu verjamem, da se to ne bo več zgodilo," je ocenil Butković.

Irina VU je iz pristanišča v Betini na otoku Murter, kjer se je na njenem mestu pojavila skoraj enaka jahta, izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na ministrstvu so za njeno izginotje izvedeli šele januarja. Za njo so izdali mednarodno tiralico, državno tožilstvo in mednarodne agencije pa preiskujejo, kako je jahta kljub blokadi prispela do Turčije.

Grozi jim celo zapor

Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, hrvaške teritorialne vode pa je zapustila neovirano. Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je trdil, da je jahta iz Betine izplula v skladu s predpisi, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko. Pomorska policija pa v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo.

Vsem članom posadke in drugim, ki so jim morda pomagali pri kršenju sankcij, grozi do pet let zapora.

Sneg na Braču Zima Svet Neverjetno, sneg tudi na tem hrvaškem otoku Vladimir Putin, pravoslavna velika noč v Moskvi Svet Zelenski: "Nisem prepričan, da je Putin še živ" Ališer Usmanov, jahta Svet Svet S Hrvaške nepojasnjeno izginila jahta Putinovega prijatelja

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Avatar Leon
    Leon 18:57 21.januar 2023.

    V knjigi MAŠČEVANJE MOČI lahko preberete delovanje avtokratov v 21 stoletju.

  • duc1 17:47 21.januar 2023.

    Rus je bogato podmazal,pa je šlo.

  • Avatar Jurič Zvonko
    juric 17:35 21.januar 2023.

    Lasnik si je pač vzel nazaj ukradenpo jahto. Kaj je to kaj drugega kot kraja? Zaplemba moje lastnine, zalaj že?