Svet
16416 ogledov

Zelenski: "Nisem prepričan, da je Putin še živ"

Volodimir Zelenski Profimedia
Zelenski je na Svetovnem gospodarskem forumu izjavil, da ni prepričan, da je ruski predsednik živ. Medtem iz Moskve prihajajo nove grožnje z jedrsko vojno.

Po sredinem strmoglavljenju helikopterja, v katerem je umrlo najmanj 14 ljudi, Ukrajinske oblasti danes nadaljuje preiskavo. V strmoglavljenju je življenje izgubil tudi ukrajinski notranji minister Denis Monastirski ter njegov namestnik in en otrok. Preiskavo je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zaupal varnostni službi SBU.

Zelenski je v video nagovoru v sredo zvečer sporočil, da je varnostna služba SBU začela kazensko preiskavo "tega groznega dogodka" in da je vodji varnostne službe naročil, naj v sodelovanju z vsemi pooblaščenimi organi razjasnijo vse okoliščine strmoglavljenja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Vzrok dogodka namreč ni znan. Zelenski je danes povedal, da preiskujejo več teorij o vzroku strmoglavljenja, da pa do konca preiskave o njih ne more govoriti.

Kijev za padec helikopterja neposredno ni okrivil Rusije, je pa Zelenski v sredo dejal, da je bila tragedija posledica vojne. "V vojni ni nesreč. Vse to so posledice vojne," je v angleščini dejal Zelenski, ki je udeležence Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu nagovoril prek video povezave.

Strmoglavljenje helikopterja je označil za strašno tragedijo, notranjega ministra Monastirskega, njegovega namestnika Jevgenija Jenina in državnega sekretarja Jurija Lubkoviča pa označil za prave ukrajinske domoljube. Poudaril je, da ne bo lahko najti naslednika za Monastirskega in Jenina ter da je njuna smrt resnično velika izguba za državo.

Zelenski kritičen do omahljivosti Berlina

Zelenski je bil danes kritičen do omahljivosti Berlina glede dobave bojnih tankov Ukrajini. Menil je namreč, da včasih ne bi smeli tehtati in se primerjati z drugimi. Medtem pa nemški mediji poročajo, da je nemški kancler Olaf Scholz pod določenimi pogoji pripravljen dovoliti dobavo leopardov Kijevu.

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa
"So časi, ko ne smemo oklevati," je dejal Zelenski ob robu Svetovnega gospodarskega foruma v Davosu, na katerem je prek videopovezave sodeloval v razpravi skupaj z nizozemskim premierjem Markom Ruttejem in bivšim britanskim premierjem Borisom Johnsonom. "Če na primer rečeš: dam ti tanke, če bo še kdo drug dal tanke. Mislim, da to ni prava strategija," je dejal Zelenski, ne da bi pri tem neposredno omenil kanclerja Scholza, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Potrebujemo vso moč, ki je na voljo, ker se borimo proti tej tiraniji," je poudaril ukrajinski predsednik. "Tega ne moremo početi samo z motivacijo in moralo," je dodal.

V zadnjih dneh se v več državah, med drugim na Finskem, v Litvi in na Poljskem, vrstijo pozivi Nemčiji, naj odobri izvoz tankov Leopard 2 Ukrajini, ki jih uporabljajo vojske več držav članic Nata.

Po poročanju nemških medijev je Scholz pripravljen dovoliti dobavo bojnih tankov Leopard 2 Ukrajini, a pod pogojem, če bodo ZDA dale na voljo svoje bojne tanke abrams. Ameriški predsednik Joe Biden se v torkovem telefonskem pogovoru s Scholzem očitno temu ni zavezal, čeprav naj bi ZDA pripravljale novo veliko pošiljko orožja Ukrajini, poroča dpa.

Za Scholza je pomembno, da Evropa in ZDA bojne tanke Kijevu pošljeta skupaj, da ruski predsednik Vladimir Putin ne bi mogel razdeliti Nata, je poročal Bild. V kanclerjevem uradu tega niso želeli komentirati.

Lavrov z novimi pogoji za konec vojne

Ruski minister za zunanje zadeve Sergej Lavrov je na novinarski konferenci dejal, da se bo konflikt končal šele, ko Ukrajina ne bo več predstavljala vojaške grožnje Rusiji, poroča Index.hr.

Sergej Lavrov | Avtor: Epa Epa
Dejal je še, da so varnostni pomisleki njegove državne eden glavnih razlogov za vojno. "Ukrajina, tako kot vsako drugo ozemlje, ki meji na Rusijo, ne bi smela imeti vojaške infrastrukture, ki predstavlja neposredno grožnjo naši državi," je razloži ter izpostavil, da cilji posebne vojaške operacije niso izmišljeni, temveč opredeljeni s temeljnimi in legitimnimi varnostmi interesi Ruske federacije.

Njegovi komentarji so prišli na plan le nekaj časa po pojavu domnev, da bi lahko Putin kmalu sprožil novo mobilizacijo za začetek nove ofenzive v Ukrajini.

Nove grožnje z jedrsko vojno

Iz Moskve prihajajo nove grožnje z jedrsko vojno. Nekdanji ruski predsednik in sedanji namestnik predsednika ruskega varnostnega sveta Dimitrij Medvedjev je zagrozil z jedrsko vojno, če bo Rusija poražena v Ukrajini.

Zmotilo ga je predvsem dejstvo, da so voditelji na Svetovnem gospodarskem forumu včeraj javno ponovili, da mora "Rusija izgubiti, da doseže mir."

 

"Nihče od teh ubogih ljudi niti ne pomisli, da bi iz te situacije prišel naslednji osnovni zaključek: izguba jedrske sile v konvencionalni vojni lahko povzroči izbruh jedrske vojne," je dejal Medvedjev. Dodal je še, da "jedrske sile niso izgubile veliko konfliktov, od katerih je odvisna njihova usoda. Ampak to bi moralo biti vsakomur jasno. Tudi zahodnemu politiku, ki pripomore vsaj kanček pameti."

Zelenski: "Nisem prepričan, da je Putin še živ."

Zelenski je med drugim dejal tudi, da ni prepričan, da je ruski predsednik živ. "Nisem prepričan, da je predsednik Rusije, ki se včasih pojavlja na televiziji, res on. Nisem prepričan, da on o vsem odloča. Kdo tam odloča, kakšni ljudje so? Takšnih podatkov nimam," je dejal. Dodal je še, da ne razume, kako lahko Rusija obljublja eno stvar, nato pa  naslednji dan prične z invazijo na Ukrajino. "Ne razumem povsem, s kom bi se morali pogajati," je še dodal.

 

 

V svojem govoru je tudi še enkrat pozval zahodne zaveznike, naj Ukrajini pošljejo več orožja za pomoč v boju proti ruski agresiji. Izpostavil je, da Ukrajina nujno potrebujemo opremo, topništvo ter granate.

Švedska vlada je njegovim željam ugodila in danes sporočila, da bo Ukrajini poslala novo pošiljko vojaške pomoči, ki bo vključevala bojna oklepna vozila. Prav tako je Švedska ukazala svojim oboroženim sliam, naj pripravijo pošiljko topniških sistemov Archer. Orožje je vredno 429 milijonov dolarjev in bo vključevalo tudi protitankovsko orožje NLAW.

Rishi Sunak Svet Britanski premier s to odločitvijo razveselil Zelenskega Natovo letalo F-15 leta 1999 med vzletom na akcijo proti ZRJ Svet Svet Putin besen zaradi te poteze Nata
Komentarjev 62
  • robi2107 09:51 21.januar 2023.

    Grožnje Medvedjeva z jedrskim orožjem so norost. Zahod bi mu moral dati jasno vedeti, da to pomeni jedrsko vojno, v kateri ne bo zmagovalca. Gremo nazaj v kameno dobo. To bi moralo tudi največje fanatike v Rusiji odvrniti od tako ...prikaži več norih idej. Delovalo je pred 60 leti. Moralo bi tudi sedaj. Če je v Rusiji ostalo še kaj zdrave pameti. Eno je konvencionalna vojna, čeprav kruta in umazana. Atomska pa pomeni MAD. Pomeni, da se bomo v naslednji tolkli s kamni in palicami. Če nas bo kaj ostalo.

  • QSprm 15:03 20.januar 2023.

    Za tega sfaliranega komika na celu vojaske hunte ni nihce preprican ce se sploh zaveda na katerem planetu je. V omami opojnih substanc se mu prikazuje marsikaj.

  • bobubob 09:23 20.januar 2023.

    Kaj pa, če ima tudi zelenski dvojnika? Pri takih pokvarjencih se nikoli ne ve.....