Svet
18078 ogledov

Putin besen zaradi te poteze Nata

Natovo letalo F-15 leta 1999 med vzletom na akcijo proti ZRJ Žurnal24 main
Zveza Nato bo nekaj izvidniških letal, ki so trenutno nameščena v Nemčiji, premestila v Romunijo, so danes sporočili iz zavezništva.

Namen te poteze je krepitev prisotnosti Nata v regiji in spremljanje ruskih vojaških dejavnosti, sporočajo iz zavezništva. Letala bodo predvidoma v torek prispela v Bukarešto, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Izvidniška letala za opozarjanje in nadzor v zraku (AWACS), ki so trenutno nameščena v bližini Aachna na zahodu Nemčije, bo Nato namestil v oporišče romunskih zračnih sil v kraju Otopena pri Bukarešti. Tam naj bi ostala več tednov.

"Ker nezakonita ruska vojna v Ukrajini še naprej ogroža mir in varnost v Evropi, ne sme biti nobenega dvoma o Natovi odločenosti, da zaščiti in brani vsak centimeter zavezniškega ozemlja," je poudarila tiskovna predstavnica Nata Oana Lungescu.

"Naši sistemi AWACS lahko zaznajo letala več sto kilometrov stran, zato so ključni za Natove zmogljivosti odvračanja in obrambno držo," je pojasnila Lungescu in se Romuniji zahvalila za pripravljenost, da gosti letala.

Zaenkrat sicer ni znano točno število letal, ki jih bodo premestili. Po navedbah vojaških virov, na katere se sklicuje dpa, bodo od 14 letal, nameščenih pri Aachnu, v Otopeno poslali tri. Poleg tega naj bi v Romunijo odšlo tudi okoli 180 članov vojaškega osebja.

Vladimir Putin Rusija Svet Putin izgubil živce, podpredsedniku vlade siknil, da se "zafrkava" Bahmut Redko videno Svet Zloglasni ruski poveljnik o Ukrajincih: "Bodimo iskreni ..."

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 16
  • Idioti 18:27 17.januar 2023.

    Govnopisar B.B. iz STA , se ti sploh zavedaš kakšen idiotizem si napisal že v naslovu ! Zgleda da ne , kajti vsak novinar ,,ki nekaj da nase , bi se po takšnem kiksu samoubil !

  • Pišmevuh 17:28 14.januar 2023.

    Za potrebe ukrajinske vojske in ne obrambe. Venezuela tudi nujno rabi Sarmate, zaradi svoje obrambe.

  • janči 19:37 13.januar 2023.

    Zakaj bi bil Putin zdaj jezen ravno na to potezo nata, če jih je pa bilo do zdaj že nešteto in jih bo še in to ena bolj provokativne narave kot druga.