Svet
19813 ogledov

Zloglasni ruski poveljnik o Ukrajincih: "Bodimo iskreni ..."

Bahmut Epa Ukrajinska patrulja v Bahmutu.
Ruske sile so taktično napredovale v okolici Soledara in najverjetneje že nadzirajo večji del mesta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v ponedeljek poročal o stalnih in vse hujših ruskih napadih na ukrajinsko mesto Soledar, le 15 kilometrov stran od mesta Bahmut, ki ga Moskva že več mesecev skuša zavzeti. Obe mesti sta trenutno še pod ukrajinskim nadzorom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Zahvaljujem se vsem našim vojakom, ki varujejo Bahmut in Soledar ter se upirajo novim in silovitim ruskim napadom," je v svojem dnevnem nagovoru dejal Zelenski. Pojasnil je, da so ruske sile trenutno osredotočene na zavzetje mesta Soledar, vseeno pa ostaja prepričan, da jim to ne bo uspelo. "Rezultat težkega in napornega boja bo osvoboditev našega celotnega Donbasa," je nadaljeval.

Odpor ukrajinskih sil v Soledarju je označil za pomembno pridobivanje časa za prerazporeditev ukrajinske vojske. Razmere v mestu je opisal kot težavne. "Vse je popolnoma uničeno, zemlja v Soledarju pa je prekrita s trupli napadalcev," je še dodal.

Volodimir Zelenski telefonski pogovor Svet Zelenski: Govoril sem z Natašo Pirc Musar

Ruske sile so v ponedeljek izvedle več napadov na mesto Soledar, ki pa jih je Ukrajina uspešno odbila. "Po neuspešnih napadih se je sovražnik na novo razporedil, pripeljal dodatne sile, spremenil taktiko in sprožil nove silovite napade," je na Telegramu sporočila namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar.

Po njenih besedah v ruskih napadih sodelujejo predvsem sile ruskih plačancev skupine Wagner. To je pozneje na družbenih omrežjih potrdil tudi ustanovitelj skupine Wagner Jevgenij Prigožin, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prav tako je Prigožin danes priznal, da se v regiji bijejo težki in krvavi spopadi za nadzor nad mestom Soledar in dodal, da ga ukrajinske sile častno branijo. Obenem je tudi zavrnil trditve, da ukrajinske sile množično zapuščajo frontno. "Bodimo iskreni. Ukrajinska vojska se pogumno bojuje za Bahmut in Soledar, poročila o njihovem množičnem dezerterstvu pa ne držijo," je dodal.

Vodja proruskih oblasti v Donecku Denis Pušilin je medtem za rusko državno televizijo poudaril, da bodo ruske sile kmalu zavzele Soledar. Te pa bodo za zavzetje mesta po njegovih besedah plačale visoko ceno.

Tudi britanska obveščevalna služba je danes ocenila, da so ruske sile taktično napredovale v okolici Soledara in najverjetneje že nadzirajo večji del mesta. Hkrati pa pojasnjuje, da si Moskva na fronti prizadeva mesto Bahmut obkoliti s severa.

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 15 kilometrov, je sicer ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

tank Bahmut | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 18
 • Idioti 10:43 17.januar 2023.

  Se mogoče naši hvalijo u nakupom telih konzerv ? https://www.youtube.com/watch?v=bQgVJdWMHsM

 • Jernej65 10:32 11.januar 2023.

  Kaj je rusiči. Putko bo osvojil nekoliko ozemlja in za to plačal ceno več 10000 mrtvih na obeh straneh. Ukrajina je zelo velika. S takšnim napredovanjem bo rabil kakšnih par 100 let, da zasede celo Ukrajino in par 10 milijonov ...prikaži več mrtvih. In nekateri že kar napovedujete rusko zmago. Že Kitajci tega ne verjamejo več in so se začeli obračati vstran od zmešanega Putina in ponovno vzpostavljajo tesenejše stike z zahodno evropo. Spoznali so svojo zablodo.

 • Avatar lu.ckyss
  lu.ckyss 04:47 11.januar 2023.

  Mariupol s svojimi zaklonišči Azovstal je proti Bahmutu kot navadna klet za krompir..V Bahmutu nekaj sto metrov pod zemljo so dvorane v katerih so včasih igrali fusbal (rudnik soli) sedaj so v osmih letih to napolnili s tanki in ostalo ...prikaži večo opremo, ker so v letošnjem letu hoteli zavzeti Donbas in Krim, pa so jih Rusi prehiteli....Po zavzetju Bahmuta bo vojne praktično konec razen, če jih zahod na novo opremi in pošlje evropske fante v to "flajšmašino" kot nekateri to območje imenujejo..