Svet
440 ogledov

ZDA naznanila ogromno pomoč Ukrajini

Kijev Epa
ZDA so danes napovedale dodatno vojaško pomoč Ukrajini v vrednosti tri milijarde dolarjev.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre je povedala, da pomoč vključuje pehotna bojna vozila Bradley, vozila MRAP in druge transporterje za prevoz osebja ter samovozne havbice.

Washington in Berlin sta v četrtek napovedala, da bosta zagotovila oklepna vozila Bradley iz ZDA in Marder iz Nemčije, kar je Rusija takoj kritizirala, vendar podrobnosti nista navedla.

Državni sekretar ZDA Antony Blinken je sporočil, da bo nekaj manj kot 700 milijonov dolarjev namenjenih tudi evropskim zaveznicam, prizadetim zaradi vojne v Ukrajini.

Berlin je v petek sporočil, da bo Ukrajini v nekaj tednih poslal približno 40 vozil Marder in da bo usposabljanje z njimi potekalo v Nemčiji.

Vozila Bradley so običajno oborožena s 25-milimetrskim avtomatskim topom, 7,62-milimetrskim mitraljezom in protitankovskimi raketami.

Vojaki Spor Svet V vojašnici ubit vojak stavka SVIZ Slovenija Vzgojiteljica vredna pol vojaka Nesreča v Avstraliji Grozljivka Svet Otroci poleg mrtvih staršev na pomoč čakali 55 ur

Tiskovni predstavnik Sveta za nacionalno varnost John Kirby je novinarjem povedal, da so Bradleyji zelo pomembni v smislu zmožnosti izvajanja tako imenovanega manevrskega bojevanja s kombiniranim orožjem.

Tiskovni predstavnik Pentagona brigadir Pat Ryder je v četrtek dejal, da Bradley ni tank, je pa uničevalec tankov.

Ameriško-nemška napoved o oklepnih vozilih je prišla, potem ko je Francija obljubila, da bo dostavila svoje lahke tanke AMX-10 RC.

Nemčija je v četrtek tudi sporočila, da bo sledila ZDA in Ukrajini poslala baterijo raket Patriot za obrambo pred ruskimi zračnimi napadi.

Komentarjev 26
  • Avatar Delavec93
    Delavec93 09:08 08.januar 2023.

    Tudi milijarde ne pomagajo, če imaš tako korupcijo, kot je v Ukrajini. Ta pomoč bo izginila in tudi Ukrajina bo kmalu izginila.

  • Jernej65 15:16 07.januar 2023.

    Tako je prav. Poblaznelega Putina je potrebno zadržati na mejah z Ukrajino, da ne bo začel lomastiti še naprej. Naj si polomi zobe v Ukrajini. Kot brezzobi pes potem ne bo več nevaren, za ostali del Evrope. Mogoče se je ...prikaži več Evropa iz primera Hitlerja, ko so ga dolgo gledali, kako lomasti po Evropi, le kaj naučila.

  • LukaMB 22:01 06.januar 2023.

    Sramotna dejanja ameriških podrepnih mušic se nadaljujejo, zgodovina jih bo podala na smetišče človeštva skupaj z igralcem zelenskim.