Svet
13876 ogledov

Zelenski: Govoril sem z Natašo Pirc Musar

Volodimir Zelenski Epa
Povabil jo je tudi na obisk v Kijev.

"Imel sem prvi telefonski klic z novoizvoljeno predsednico Slovenije Natašo Pirc Musar. Pogovarjala sva se o sodelovanju pri obrambi, povabil sem jo k sodelovanju pri izvajanju Formule miru. Zahvalil sem se ji za podporo pri integraciji Ukrajine v Evropo. Povabil sem jo na obisk v Kijev," je sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. 

Pirc Musar pa je izrazila željo, da bi se lahko pogovarjala v manj težkih okoliščinah za Ukrajino in izrazila priznanje za pogum tako vodstva kot prebivalk in prebivalcev Ukrajine ob ruski agresiji.

"Slovenija polno podpira Ukrajino in njeno pravico do samoobrambe in ji stoji ob strani. Tako politično, z neomajno podporo ukrajinski ozemeljski celovitosti, kot humanitarno in s pomočjo v vojaški opremi," je poudarila. "Slovenija si želi, da bi do miru v Ukrajini čimprej prišlo in bo podpirala ukrajinsko ljudstvo in njegovo zakonito oblast v prizadevanjih za iskanje poti do končanja vojne in trajnega miru v Ukrajini. Pomembno je, da smo tudi v Evropski uniji enotni v podpori Ukrajini pri spopadanju z varnostnimi, političnimi, gospodarskimi in drugimi grožnjami."

Še naprej odbijajo ruske napade

Kijev sicer po lastnih navedbah danes v Donbasu na vzhodu Ukrajine krepi svoje enote in še naprej odbija stalne napade ruskih plačancev skupine Wagner na Bahmut in druga mesta v regiji. Proruske separatistične sile medtem trdijo, da so danes zajele vas blizu Bahmuta, ki ga ruske sile skušajo zavzeti že mesece, poročajo tuje tiskovne agencije.

Zelenski je v video nagovoru v nedeljo zvečer zagotovil, da se kljub hudim spopadom na vzhodu Ukrajine ruski napadalci ne bodo prebili, obrambi pa je obljubil okrepitve. Bahmut se drži, prav tako bližnje mesto Soledar, čeprav je tam uničenje še večje in razmere zelo težke, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal Zelenski.

Ukrajinske sile odbijajo ruske napade na mesto Bahmut, čeprav je večina mesta uničena. V Soledarju so razmere še težje, je dejal. Pred tem je tudi namestnica ukrajinskega obrambnega ministra Hana Maljar opozorila na težke razmere na območju Donbasa.

Obramba Bahmuta in Soledarja, ki ju loči 14 kilometrov, je sicer ključnega pomena za ohranitev obrambnega zidu, ki ščiti Slovjansk in Kramatorsk, večji mesti v Donbasu, ki sta še pod ukrajinskim nadzorom.

V raketnem napadu ubiti dve ženski

Ukrajinske regionalne oblasti so medtem sporočile, da sta bili v nedavno osvobojenem kraju Ševčenkove v regiji Harkiv na severovzhodu države v ruskem raketnem napadu na tržnico danes ubiti dve ženski, ranjeni pa dve ženski in desetletnica. Rakete so izstrelili z območja Rusije, poroča ukrajinska tiskovna agencija Ukrinform.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je danes v Moskvi dejal, da tanki, ki jih je Francija obljubila Ukrajini, "ne bodo rešili ničesar in ne bodo ustavili procesa doseganja ciljev ruske posebne operacije", temveč bodo "samo podaljšali trpljenje Ukrajincev", poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Francija je minuli teden kot prva zahodna država od začetka ruskega napada na Ukrajino obljubila Kijevu tanke, in sicer svoje lahke tanke AMX-10 RC. Kljub pozivom Kijeva se druge države za napotitev tankov še niso odločile.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Avatar pantani
    pantani 07:29 10.januar 2023.

    "povabil sem jo k sodelovanju pri izvajanju Formule miru",seveda ja,ob vsej vojaški pomoči zahoda on govori o miru?!!! Tale je res na koki,pride čas, ko ga bodo odstranili tako kot Mussolinija!!!

  • leonardo 07:13 10.januar 2023.

    Upam, da ima NPM več pameti v glavi kot so jih imeli naši romarji, ki so hodili k maši Zelenskega.

  • Ender3 00:14 10.januar 2023.

    Ukrajinci se že bolj malo branijo.. kmalu bo zaključna ofenziva in hkrati dokončen poraz za ZDA in zahod..Scenarij še iz leta 2014 jim je dokončno propadel...