Šport > Nogomet
2902 ogledov

Bil je heroj nacije, danes nima vstopa v državo

Anatolij Timoščuk Profimedia
Nekdanji ukrajinski rekorder je danes persona non grata v lastni domovini.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je podpisal dekret, s katerim je več kot 100 javnim osebam uradno prepovedal vstop v državo. Gre za posameznike, ki po izbruhu vojne v Ukrajini niso javno obsodili ruske agresije.

Na seznamu je tudi nekdanji rekorder po številu nastopov v reprezentančnem dresu Anatolij Timoščuk, nogometna legenda Šahtarja iz Donecka, ki je po ruskem napadu na Ukrajino ostal v Sankt Peterburgu in nadaljeval z delom pomočnika trenerja pri Zenitu.

Anatolij Timoščuk Persona non grata Šport Ukrajinski legendi odvzeli naslove, v domovini ga nočejo več videti

Volodimir Zelenski | Avtor: Epa Epa
"To je šele prvi ukrep. V prihodnosti bomo sprejeli dodatne sankcije proti tem ljudem. Vsakdo, čigar glas bo odzvanjal v sozvočju z rusko artilerijo, bo odrezan od civiliziranega sveta," je napovedal Zelenski.

Po določilih dekreta Timoščuk nasledjih deset let ne sme stopiti na ukrajinsko ozemlje. Nekdanjega vrhunskega branilca, ki je v karieri zbral rekordnih 144 reprezentančnih nastopov, so že pred časom "zradirali" iz ukrajinske nogometne zgodovine.

Tamkajšnja nogometna zveza mu je zaradi izdaje odvzela trenersko licenco in mu izrekla dosmrtno prepoved delovanja v nogometu.

Razveljavili so tudi njegove reprezentančne uspehe ter mu odvzeli vse klubske lovorike in druge dosežke, ki jih je nanizal med igranjem v Ukrajini. Za povrhu so mu v rojstnem kraju Luck odvzeli naziv častnega meščana.

Andrij Jarmolenko Razpad prijateljstva Šport Ukrajinca skregana na smrt: "Bil je moj vzornik, zdaj je nula"

"Ta človek je navadno govno," je komentiral nekdanji ukrajinski reprezentant Oleksandr Alijev. Oster je bil tudi aktualni član izbrane vrste in vezist Atalante Ruslan Malinovski. "Anatolij ni in nikoli več ne bo legenda ukrajinskega nogometa. Vsi njegovi dosežki bodo pozabljeni," je dejal.

ukrajinski nogometaši | Avtor: Epa Anatolij Timoščuk (spodaj skrajno desno). Epa

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.