Šport > Nogomet
69821 ogledov

Ukrajinski legendi odvzeli naslove, v domovini ga nočejo več videti

Anatolij Timoščuk Profimedia
Legendarni ukrajinski nogometaš z največ reprezentančnimi nastopi ni več dobrodošel v svoji domovini.

Ukrajinska nogometna zveza (UAF) se je odločila za radikalen ukrep zoper nekdanjega vrhunskega obrambnega vezista Anatolija Timoščuka, danes pomočnika trenerja pri ruskem Zenitu iz St. Petersburga.

Timoščuk, rekorder po številu nastopov za ukrajinsko izbrano vrsto (144), ni obsodil ruske vojaške agresije nad Ukrajino, temveč se je raje zavil v molk in nadaljeval z delom v strokovnem štabu Zenita, kluba v lasti ruskega energetskega giganta Gazproma.

Omenjeni naftni koncern, ki velja za eno največjih podjetij na svetu, je v večinski lasti ruske države.

Na podlagi ugotovitve, da je nekdanji reprezentančni kapetan kršil vsa etična načela in pravila športnega fair-playa, mu je ukrajinska zveza preklicala licenco za opravljanje trenerskega poklica in izrekla dosmrtno prepoved nogometnega udejstvovanja v domovini. Za nameček je razveljavila vse njegove nogometne dosežke v Ukrajini, vključno z rekordnim številom reprezentančnih nastopov in tremi naslovi državnega prvaka z Šahtarjem.

Anatolij Timoščuk | Avtor: Epa Epa

"Vse od začetka ruske vojaške agresije nad Ukrajino se Timoščuk, nekdanji kapetan ukrajinske reprezentance, ni javno opredelil do tega problema ali prekinil sodelovanja s klubom v lasti agresorja. S to zavestno odločitvijo je Timoščuk škodoval ugledu ukrajinskega nogometa," so sporočili z zveze.

Timoščuk je v očeh najvišje nogometne instance v Ukrajini tako ostal brez treh naslovov državnega prvaka, treh pokalnih in ene superpokalne lovorike, ki jih je osvojil s Šahtarjem.

Dvainštiridesetletni nekdanji obrambni vezist, ki je leta 2016 zaplul v trenerske vode, je v dveh ločenih obdobjih branil barve Zenita (2007-2009, 2013-2015), bil pa je tudi član münchenskega Bayerna (2009-2013), s katerim se je v sezoni 2012/2013 veselil naslova lige prvakov.

"Pobijaš naše otroke!"

Anatolij Timoščuk | Avtor: Epa Epa
Ob medijskem linču v domovini je Timoščuka ostro kritizirala tudi nekdanja soproga Nadežda Navrotska, mama dveh njegovih otrok. "Poglej, Anatolij, vse naše ukrajinske otroke, ki niso prav nič drugačni od tvojih. Vsakodnevno jih ubijajo ljudje, katerim ti raje lezeš v rit. To počneš z vsakim dnem, ko ješ v ruskih restavracijah, plačuješ duhovnike in kurbe, kupuješ oblačila in točiš gorivo. Plačuješ njihove davke, da lahko s tem denarjem kupujejo rakete za pobijanje naših otrok. Neskončno si lagal vsem okoli sebe. Odločil si se uživati v trpljenju lastnih otrok. Se ti to zdi pošteno? Lahko bi delal kjerkjoli na svetu. Zakaj financiraš poboje naših otrok? Želim si, da ti in tebi podobni sanjate umorjene otroke vsakič, ko zaspite," mu je sporočila.

Komentarjev 12
  • igor669 08:33 13.marec 2022.

    Danes pobirajo jahte Rusom, jutri bodo pobrali parcelo meni, ker sem bil enkrat na kavici s politikom. Isti moment se grem razstrelit v parlament!

  • igor669 08:23 13.marec 2022.

    Končno prihajajo ven resnice življenja! Od prve sekunde sem rekel, da sankcije Rusiji so sankcije Evropi! Zdaj ljudje ste končno začeli razumet, po komentarjih sodeč.. 👍

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 02:47 13.marec 2022.

    Ukrajinska ablast deluje nacistično..Mediji ščuvajo ljudi enako kot v Hitlerjevi Nemčiji, Zelenski pa ukrepa kot Dolfi leta 1945 v Berlinu..Tudi pri nas ni razlike, nacizem je na pohodu, ampak tokrat ga bomo upam kmalu zadušili...Pri nas že aprila..

Sorodne novice