Svet
3584 ogledov

Pretresena in v solzah: "Čudež je, da smo preživeli"

Ukrajina Dnipro
1/4
Profimedia
"Pomembno je, da smo še živi," pravi prebivalka Dnipra, ki je preživela napad ruskih sil.

Ruska vojska nadaljuje z invazijo na Ukrajino. Med mesti, na katera padajo rakete, je tudi mesto Dnipro. Bombe so zadele tamkajšnjo tovarno, ki stoji sredi naselja. Tovarno obkrožajo stanovanjski bloki, v bližini je vrtec. 

Natalije ni zbudila eksplozija, ampak kriki njenega močno prestrašenega 15-letnega sina. Stekla sta k stopnicam, a sta v bližini padla še dva izstrelka, zato sta se odločila, da ne bosta tvegala s potjo do bližnje postaje podzemne železnice, kjer so domačini poiskali zaklonišče.  

Natalija je v pogovoru za BBC v solzah povedala, da je hkrati besna in zgrožena. "Nismo prosili, da nas Rusija "reši". Imeli smo vse, kar smo potrebovali. Tudi rusko govorimo!" je dejala. "Mislim, da je čudež, da smo preživeli. Živi smo ... to je najpomembnejše." 

Ukrajina Dnipro | Avtor: Profimedia Profimedia

Ruska vojska izvaja letalske napade tudi na mesta Sumi, Harkov; Černigiv in Mariupolj. V slednjem je ujetih več kot 200.000 ljudi. V mesti ni elektrike, primanjkuje hrane in vode. Ruske sile onemogočajo dostop tovornjakom s humanitarno pomočjo in napadajo humanitarni koridor. 

Ruske sile se zbirajo v okolici prestolnice Kijev. V okolici potekajo siloviti spopadi. Medtem ukrajinska stran opozarja, da bi se v vojno lahko vključila tudi Belorusija, saj naj bi ruske sile z ukrajinskega ozemlja ciljale belorusko ozemlje, da bi tako ustvarile povod za belorusko priključitev napadu na Ukrajino. BBC ob tem navaja, da ti podatki še niso neodvisno potrjeni. 

herson Ukrajina Svet "Rusija ima dolgo zgodovino takšnega početja"

Vse glasnejša so tudi svarila, da bi ruska vojska lahko uporabila biološko ali kemično orožje. O domnevnem biološkem oziroma kemičnem orožju, ki naj bi ga razvijala Ukrajina s pomočjo ZDA, je danes govoril ruski veleposlanik pri Združenih narodih Vasilij Nebenzija. Večina govornikov je menila, da Rusi zavajajo in da gre za pretvezo, da bi sami uporabili kemično ali biološko orožje v Ukrajini.  

dezurni@styria-media.si
 

Komentarjev 3
  • LukaMB 17:16 12.marec 2022.

    "v bližini je vrtec", samo to je pomembna novica sedaj, ko so drugače misleči v EU cenzurirani. No v bližini so sigurno bili še kakšni neo-nacisti narkomani, ki prodajajo drogo ZDA, pa v bližini je bil tudi še kakšen laboratorij ...prikaži več kot koncern ZDA-ukropANIJA, ampak mi smo vsi ovce in verjamemo EU, ki nas cenzurira!

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 04:23 12.marec 2022.

    ZDA so skuhale 30 kotlov pasulja in ga "pofutrali" ukrajinskim nacistom in sedaj pravijo, da bodo Rusi krivi, če se bo prdelo...:))

  • Slavko Krizman 00:45 12.marec 2022.

    vojna je...blablablablabla ......