Svet
73550 ogledov

Je to razlog za padec drona v Zagrebu?

neznani predmet Zagreb 24sata
Uradne razlage, zakaj je ukrajinski dron vstopil v hrvaški zračni prostor in padel na Jarunu, še ni, pojavila pa so se že prva ugibanja, kaj je botrovalo temu.

Zagrebčane je v četrtek zvečer prestrašil nenavaden dogodek. Na območju Jaruna je strmoglavil vojaški dron, ki je ustvaril tri metre širok in meter globok krater. Očividci so povedali, da je bilo pred udarcem slišati, da se kraju nekaj hitro približuje. 

Hrvaški premier Andrej Plenković je v Versaillesu potrdil, da gre za plovilo ruske proizvodnje, ni pa jasno, ali je bilo v lasti ukrajinske ali ruske vojske. V hrvaški zračni prostor je vstopilo iz smeri Madžarske, še pred tem pa je potovala v romunskem zračnem prostoru. Dron je vstopil v hrvaški zračni prostor na višini 1.300 metrov, potoval pa je s hitrostjo 700 kilometrov na uro. 

Plenković je dejal, da je velika sreča v nesreči, da ni poškodovanih in da je plovilo padlo na kraj, kjer ni stavb. Hrvaške pristojne službe so že stopile v stik z ukrajinskimi oblastmi, da bi preverili, če imajo oni podatke o tem, kako se je omenjeno plovilo znašlo v Zagrebu. V stiku so tudi z zvezo Nato. 

Strokovnjak za letalstvo Tyler Rogoway je na podlagi slikovnega materiala prepričan, da gre za dron Tu-141, relativno velik predmet srednjega dometa, ki je težak okoli pet ton. Gre za dron, ki se uporablja za snemanje in fotografiranje območij. Pot omenjenega drona se vnese vnaprej. 

Vprašanje, na katerega še vedno ni odgovora, je, kako se je dron znašel na območju Zagreba. Ena od teorij je, da so pri vnosu poti, ki naj bi jo dron opravil, napačno zapisali kraj. Kot navaja 24sata, je v Ukrajini mesto Yarun, ki se nahaja na območju Žitomira. 

Prav tako ni jasno, zakaj predmeta niso zaznali Natovi radarji in protizračna obramba. 

dezurni@styria-media.si
 
 

Komentarjev 25
  • bojovi 12:35 13.marec 2022.

    Zgubil so nadzor na letalom in letalo je šlo po svoje in strmoglavilo.

  • jakec1575 14:28 11.marec 2022.

    bolj zanimivo, da hrvaska protiletalska ni odreagirala. tudi radar ga ni zaznal.

  • Avatar zoo
    zoo 13:56 11.marec 2022.

    Opozorilo! A kljukec in kljukec še lajata, kako in koliko pomoči Ukrajini pošilja Slo. ?