Svet
435 ogledov

Patriarh Putina pozval k premirju, da bi ljudje lahko šli k maši

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Epa Erdoğan in Putin.
Pred pravoslavnim božičem se vrstijo pozivi k prekinitvi ognja.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan je danes pozval ruskega kolega Vladimirja Putina, naj razglasi enostransko prekinitev ognja v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

"Predsednik Erdoğan je dejal, da je treba pozive k mirovnim pogajanjem podpreti z enostransko prekinitvijo ognja in vizijo pravične rešitve," je Erdoğanov urad navedel besede turškega predsednika, ki jih je v telefonskem pogovoru namenil Putinu.

Putin je Erdoğanu odgovoril, da je Rusija pripravljena na resna pogajanja z Ukrajino, takoj ko bo slednja "sprejela že znane zahteve in novo ozemeljsko realnost". Ob tem naj bi poudaril tudi "destruktivno vlogo Zahoda" v Ukrajini, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Erdoğan naj bi po pogovorih s Putinom danes opravil še ločen pogovor z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Turški voditelj je svoje dobre odnose tako z Moskvo kot s Kijevom že večkrat izkoristil za posredovanje v konfliktu med Rusijo in Ukrajino. Turčija je med drugim gostila dva prva kroga mirovnih pogovorov med sprtima stranema in pomagala skleniti sporazum, ki so ga podprli Združeni narodi, s katerim je bila znova omogočena dobava ukrajinskega žita čez Črno morje.

Erdoğan si je večkrat prizadeval tudi, da bi Putina in Zelenskega pripeljal v Turčijo na mirovni vrh in ju spravil za pogajalsko mizo, čeprav pri tem za zdaj ni bil uspešen.

Premirje za 36 ur

Vladimir Putin patriarh Kiril | Avtor: Epa Epa

Erdoğanov današnji poziv je sledil podobnemu predlogu voditelja ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila, ki je danes prav tako pozval k prekinitvi ognja v Ukrajini na pravoslavni božič, ki ga v soboto praznujeta obe državi.

"Jaz, Kiril, patriarh Moskve in vse Rusije, pozivam obe strani, vpleteni v konflikt, k prekinitvi ognja in vzpostavitvi božičnega premirja od 6. januarja ob 12. uri do 7. januarja ob polnoči, da bi se pravoslavni verniki lahko udeležili bogoslužja na božični večer in na dan Kristusovega rojstva," so njegovo izjavo navedli na uradni spletni strani ruske pravoslavne cerkve.

76-letni patriarh ruske cerkve je sicer odločen podpornik ruskega predsednika Vladimirja Putina in njegove ofenzive v Ukrajini. Blagoslovil je ruske vojake, ki se borijo v Ukrajini, in imel več pridig, v katerih je ostro kritiziral Zahod in Ukrajino.

Novi napadi v regiji Zaporožje

V okupiranem mestu Tokmak v južni ukrajinski regiji Zaporožje je bilo v torkovi ofenzivi ubitih ali ranjenih 80 ruskih vojakov, je v sredo zvečer sporočila ukrajinska vojska.

Predstavnik ruske okupacijske uprave v Zaporožju Vladimir Rogov je medtem dejal, da so ukrajinske sile zadele okrožno bolnišnico v Tokmaku in da je bil v napadu ubit vojaški zdravnik, pa tudi več pacientov.

Fotografije na družbenih omrežjih prikazujejo uničeno stavbo, vendar ni mogoče potrditi, da je res šlo za bolnišnico, navaja nemška tiskovna agencija dpa, ki poudarja tudi, da niti ruskih niti ukrajinskih podatkov o številu mrtvih in ranjenih ni bilo mogoče neodvisno preveriti.

Komentarjev 2
  • Avatar Hribar65
    Hribar65 17:45 05.januar 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z V O - СЛАВА РОССИИ

  • Burja 15:09 05.januar 2023.

    Kot "božji" pastir bi moral zagovarjati trajen mir. Podpora Putinu in njegovi ideologiji, samo potrjuje sramoto ki jo zagovarja.

Sorodne novice