Svet
29254 ogledov

Putin ponujal premirje, Ukrajinci šokirali

Ukrajina vojak Epa
Ruski predsednik ob pravoslavnem božiču ponudil premirje. Takšnega odgovora najbrž ni pričakoval.

Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja, le tako bo lahko sklenila "začasno prekinitev ognja", je izjavil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. Ob tem je poziv ruskega predsednika Vladimirja Putina, ki je danes ruskim silam odredil 36-urno enostransko prekinitev ognja v Ukrajini med pravoslavnim božičem, označil za hinavščino.

"Prvič. Ukrajina ne napada tujega ozemlja in ne ubija civilistov, kot to počne Rusija. Ukrajina na svojem ozemlju uničuje le pripadnike okupacijske vojske ...," je na Twitterju zapisal Podoljak. "Drugič. Rusija mora zapustiti zasedena ozemlja - le tako bo lahko imela 'začasno prekinitev ognja'. Hinavščino obdržite zase," je dodal.

Cerkev označil za vojnega propagandista

Podoljak se je pred tem že odzval tudi na besede vodje ruske pravoslavne cerkve, patriarha Kirila, ki je pred odločitvijo Putina pozval k prekinitvi ognja. Zapisal je, da ruska pravoslavna cerkev ni avtoriteta za svetovno pravoslavje in da deluje kot "vojni propagandist".

"Ruska pravoslavna cerkev je pozvala h genocidu nad Ukrajinci, spodbujala množične umore in vztraja pri še večji militarizaciji Rusije. Zato je njena izjava o 'božičnem premirju' cinična past in element propagande," je ocenil.

Odziva ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega na odločitev Kremlja za zdaj sicer še ni.

Prvič po začetku vojne 

Putin je danes za predvečer pravoslavnega božiča in božični dan, torej za 6. in 7. januar, ruskemu obrambnemu ministru Sergeju Šojguju odredil 36-urno prekinitev ognja v Ukrajini. Ta naj bi trajala od 12. ure v petek do polnoči prihodnjega dne.

To je prvič, da je Rusija uvedla popolno prekinitev ognja v Ukrajini od začetka ofenzive februarja lani. Pred tem je ruskega predsednika k enostranski prekinitvi ognja med pravoslavnim božičem danes pozval tudi turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki se je nato kasneje po telefonu pogovarjal še z Zelenskim.

Vladimir Putin Vojna Svet Putin: Nepričakovana poteza ob prazniku patriarh Kiril Svet Patriarh Putina pozval k premirju, da bi ljudje lahko šli k maši Makijivka Svet Za napad na Ruse krivijo mobilne telefone Vladimir Solovjov Svet Svet Ruski novinar Rusom predal šokantno sporočilo

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 44
  • Naklonsky 16:42 06.januar 2023.

    Ja, verjemi psihičnim bolnikom - Putlerju!

  • sandi76 09:39 06.januar 2023.

    Putler in premirje ? Kaj resnično še obstaja kakšen naivnež, ki mu še kaj verjame ??

  • albert6 08:21 06.januar 2023.

    Jernej Ukrajincev sploh ni to so novokomponirani rusi