Svet
933 ogledov

"Ruske sile morajo vedeti, da ne morejo delovati nekaznovano"

Ukrajina Epa
Velika Britanija bo marca gostila srečanje pravosodnih ministrov, na katerem bodo ti razpravljali o načinih podpore preiskavi Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) glede domnevnih vojnih zločinov v Ukrajini, so v soboto sporočili iz Londona.

Srečanja z ministri z vsega sveta se bo udeležil tudi glavni tožilec ICC Karim Khan.

ICC s sedežem v Haagu trenutno izvaja preiskavo domnevnih vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti v Ukrajini. Khan je decembra lani mednarodno skupnost pozval, naj podpre in financira preiskavo ICC. "Potrebujemo orodja, da lahko opravimo svoje delo. Mi teh orodij nimamo," je dejal, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska vlada je medtem sporočila, da je cilj srečanja "povečati svetovno finančno in praktično podporo ICC ter uskladiti prizadevanja za zagotovitev, da bo imelo vse, kar potrebuje za izvajanje preiskav in pregon odgovornih".

Udeleženci bodo po besedah namestnika britanskega premierja in enega od gostiteljev srečanja Dominica Raaba razpravljali o tem, kako pomagati pri zbiranju informacij in izmenjavi dokazov o grozodejstvih ter kako pomagati žrtvam. "Ruske sile morajo vedeti, da ne morejo delovati nekaznovano, mi pa bomo podpirali Ukrajino, dokler pravici ne bo zadoščeno," je dejal in mednarodno skupnost pozval k podpori ICC.

Volodimir Zelenski vojna Svet Zelenski rusko prekinitev ognja označil za laž Putin FOTO Svet Putin osamljen pri božični maši Kijev Milijarde Svet ZDA naznanila ogromno pomoč Ukrajini

Poleg Raaba bo sogostiteljica srečanja nizozemska pravosodna ministrica Dilan Yesilgoz-Zegerius, navaja AFP.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je decembra opozorila, da ICC Rusiji, ki ni njegova članica, ne more soditi za vodenje kaznivega dejanja agresije brez resolucije Varnostnega sveta ZN, na katero pa bi Moskva takoj vložila veto. Namesto tega je predlagala ustanovitev posebnega sodišča s podporo ZN.

Komentarjev 6
  • janči 18:52 08.januar 2023.

    Malo spremljaj kakšne tuje kanale Jernejček in ne samo Ukrajinskih. Potem boš videl, kakšen močan duh nacizma je prisoten v Ukrajini in kako Ukrajinci množično pobijajo in morijo civilno prebivalstvo. Vse tiste grozote vojne, ki jih opisuješ, da dela Putin, ...prikaži več, dela tvoj ljubljenec zeleni. Marsikateri video prikazuje Ukrajince, kako pozdravljajo svojega führerja z dvignjeno roko in nacističnim pozdravom. In kolikor sem seznanjen, se trenutno ameriški topovski hrani zelo slabo piše.

  • Jernej65 17:10 08.januar 2023.

    Rusofilčki imate spet mokre sanje in zagovarjate morilca, diktatorja, posiljevalca, agresorja Putina. Jaz bi vas dal vsaj za en dan na fronto, kot topovsko hrano Ukrajincem. Me zanima, če bi še potem zagovarjali tega morilca svojega naroda, seveda če bi ...prikaži več od vas še kaj ostalo.

  • LukaMB 16:32 08.januar 2023.

    Angleži morajo vedeti, da je ne bodo odnesli nekaznovano tako kot njihovi agentje blackwater ter mi6 in njihovi inštruktorji tam in tako kot ZDA vojni zločinici skupaj z azov-aidar Vogue ter Forbes 1. zelenski mafijo. Karma obstaja in sodišče bo ...prikaži več tudi obstajalo za takšne, ki so pobijali Ruse in pro-Ruse že od leta 2008 dalje.