Svet
24093 ogledov

Putin osamljen pri božični maši

Putin Profimedia
Ruski predsednik Vladimir Putin se je božične maše v cerkvi udeležil sam, piše dpa.

Fotografije in videoposnetki, ki so jih v soboto objavili ruski mediji, kažejo, da je 70-letnik v katedrali Marijinega vnebovzetja sam skupaj z duhovniki.

Praznovanje pravoslavnega božiča v Rusiji in Ukrajini v senci vojne

Pravoslavni božič danes verniki praznujejo tudi v Rusiji in Ukrajini, kjer ruska enostranska razglasitev prekinitve ognja za praznike ni prinesla miru. Ruski predsednik Vladimir Putin se je v petek opolnoči udeležil maše v katedrali v Moskvi, v čestitki vernikom pa hvalil podporo pravoslavne cerkve ofenzivi v Ukrajini.

Putin | Avtor: Profimedia Profimedia

Putin se že od leta 2001 ob božiču ni udeležil maše v Moskvi, temveč je obiskoval bogoslužja v drugih ruskih pokrajinah ali v bližini prestolnice. Tokrat se je udeležil maše v katedrali Marijinega oznanjenja v Kremlju, med obredom, ki so ga izvajali pravoslavni duhovniki, pa je glede na objavljene fotografije stal sam.

V sporočilu, ki ga je ob prazniku namenil vernikom, je zapisal, da božič navdihuje "dobra dejanja in prizadevanja". Obenem je tudi hvalil Rusko pravoslavno cerkev, katere vplivni vodja, patriarh Kiril popolnoma podpira Putinovo ofenzivo v Ukrajini.

Kot je zapisal, cerkvene organizacije "podpirajo naše vojake, ki sodelujejo v posebni vojaški operaciji", kakor vojno v Ukrajini označujejo v Kremlju. To si po njegovih besedah zasluži iskreno spoštovanje. Sam Kiril je medtem ob pravoslavnem božiču vernike pozval, naj v vojni podprejo proruske brate, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Od začetka ruske ofenzive v Ukrajini februarja lani je bilo ubitih že na tisoče civilistov, od jeseni dalje pa ruska vojska po več neuspehih na bojišču obstreljuje predvsem kritično energetsko infrastrukturo. Zaradi tega so številni Ukrajinci sredi zime občasno ali trajno brez ogrevanja, elektrike in oskrbe z vodo.

Tudi v tej luči številni opazovalci prekinitev ognja, ki jo je ob božiču po pozivu Kirila odredil Putin, označujejo kot cinično propagandno gesto. Uradno naj bi se prekinitev iztekla danes ob polnoči (ob 22. uri po srednjeevropskem času), a z območja tako kot že v petek popoldne tudi danes poročajo o novih spopadih, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Usmrtitve v Iranu Usmrtitve Svet Usmrtili prvaka v karateju in prostovoljnega trenerja otrok pogreb Janez Stanovnik Uf, kakšne cene Slovenija Raziskali smo, koliko trenutno stane pogreb v Sloveniji

Božič praznujejo tudi pravoslavni verniki v Ukrajini, kjer je nova Pravoslavna cerkev Ukrajine osrednjo mašo priredila v katedrali v kijevskem jamskem samostanu, ki je pod zaščito Unesca in ki jo je do konca lanskega leta uporabljala rivalska Ukrajinska pravoslavna cerkev, tesno povezana z Moskovskim patriarhatom.

Maše, ki jo je v živo prenašala ukrajinska televizija, se je udeležilo več sto vernikov, številni novinarji in kulturni minister Oleksandr Tkačenko.

Da bi pretrgala vezi z Rusijo, je bila nova Pravoslavna cerkev Ukrajine z državno pomočjo ustanovljena leta 2018. Namesto pod moskovskega spada pod ekumenski patriarhat s sedežem v Istanbulu.

 

Komentarjev 5
  • janči 14:47 08.januar 2023.

    Ne more okrog Putina mrgoleti ljudi. To je samo najvišja stopnja varovanja.

  • Toma 21:17 07.januar 2023.

    Brez kazalca, brez statistov…Kako žalostno!

  • Burja 19:55 07.januar 2023.

    Kakšna blamaža, da cerkev podpira nasilje, ofenzive.., čisto nasprotje Jezusovih naukov. Ni napačna trditev, da v religijah ni pravega razumevanja, kajti, če bi bilo, religije kot take sploh ne bi obstajale.