Svet
30830 ogledov

Putin izgubil živce, podpredsedniku vlade siknil, da se "zafrkava"

Vladimir Putin Epa
Ruski predsednik napadel podpredsednika vlade in mu dal mesec dni časa, da reši zaplet.

Vladimir Putin je včeraj odredil še eno spremembo v svojem vojnem kabinetu, pri čemer je degradiral vodjo svojih sil v Ukrajini. General Sergej Surovikin, ki se ga drži nadimek Armagedon zaradi spremembe taktike med rusko intervencijo v Sriji, je bil oktobra imenovan za odgovornega vojaškega poveljnika Rusije v Ukrajini. Putin ga je zamenjal z generalom Valerijem Gerasimovim. 

Vest je spročil na vladni videokonferenci, na kateri je nato napadel podpredsednika vlade ter ministra za gospodarstvo in trgovino Denisa Manturova, ker ni uspel kupiti vojaška in civilna letala. Obtožil ga je, da se "zafrkava" in še, da se očitno igra norca, saj je med novoletnimi prazniki odletel na oddih v Turčijo, državo Nata. 

Posnetek prikazuje ogorčenega Putina, ki govori: "Nobenih izgovorov ni. Kaj mi boš rekel? Vem, da ni dogovorovo, povedali so mi direktorji. Zakaj se zafrkavaš?" Ministru je dal mesec dni časa, da reši zagato, ki je pripeljala do pomanjkanja vojaških letal ter neuspehov v zagotavljanju novih letal podjetjem, ki so jih prizadele zahodne sankcije. 

"Ali ne razumemo, v kakšnih okoliščinah živimo?" je še vprašal ogoročeni Putin. Manturov je vse poslušal dvignjene glave. 

Zelenski zanikal domnevni uspeh ruske vojske v Soledarju 

Z bojišč je ruski vrh medtem prejel nove slabe vesti. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zanikal, da so ruske sile prevzele nadzor nad mestom Soledar na vzhodu Ukrajine. Da so pripadniki skupine Wagner zavzeli Soledar, je pred tem sporočil vodja skupine in oligarh Jevgenij Prigožin. V Kremlju sicer zavzetja niso potrdili. 

Prigožinove trditve je nato najprej zanikal oddelek za strateško komuniciranje ukrajinske vojske, ki je sporočil, da Soledar ostaja ukrajinski. S trditvami o domnevnem uspehu je Rusija po mnenju ukrajinske strani poskušala zavajati svoje prebivalstvo in "podpirati mobilizacijo".

Če bi Soledar, ki leži približno 15 kilometrov od strateško prav tako pomembnega mesta Bahmut, padel v ruske roke, bi to pomenilo prvo pomembno ozemeljsko pridobitev ruskih sil v zadnjih mesecih.

Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal, da Rusija v bitki za mesto trpi "ogromne izgube", vendar je obenem priznal, da so žrtve tudi na ukrajinski strani. Po njegovih besedah so spopadi v Soledarju in Bahmutu "najbolj krvavi" v vojni doslej.

Sveča Žalostno Šport Na fronti umrl večkratni ukrajinski prvak Bahmut Redko videno Svet Zloglasni ruski poveljnik o Ukrajincih: "Bodimo iskreni ..." Volodimir Zelenski telefonski pogovor Svet Zelenski: Govoril sem z Natašo Pirc Musar

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 13
  • janči 19:46 13.januar 2023.

    Toliko negativnega o Rusiji, o Ukrajini, kjer se je na novo rodil nacizem, pa vse lepo. Res ne vem, kam pluje ta svet. Očitno v pogubo.

  • marko345 13:49 13.januar 2023.

    No tukaj je nekdo napisal da je v rusiji demokracija. Ma kje ta človek živi. V rusiji, zibelki komunizma še nikoli ni bilo demokracije, ker komunizem prepoveduje demokracijo.

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 06:34 13.januar 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ