Svet
1372 ogledov

Svetovalec Zelenskega ponudil odstop po svoji šokantni izjavi

Dnipr, Ukrajina Epa
Zaradi njegove izjave se je močno razburila vsa ukrajinska javnost.

Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je ponudil svoj odstop s funkcije potem, ko je močno razburil ukrajinsko javnost. Po napadu na Dnipr, ki je v soboto na vzhodu države zahteval najmanj 41 smrtnih žrtev in okrog 80 ranjenih, je namreč izjavil, da se je stavba, ki je pod seboj pokopala žrtve, zrušila zaradi ukrajinske protizračne rakete, ki je zrušila ruski projektil. 

Izjava je močno razburila Ukrajince, o tem so poročali tudi svetovni mediji; naslovi so se med drugim glasili: "Ukrajinci pobili lastne civiliste". 

Svetovalec Zelenskega je nato svojo izjavo demantiral, poudaril je, da Ukrajinci niti nimajo orožja, ki bi lahko zrušil tak tip projektila. "Najglobje se opravičujem žrtvam, njihovim družinam in vsem ostalim prebivalcem Dnipra. Moja izjava je bila preuranjena, žal mi je zanjo," je izjavil Arestovič potem ko je ponudil svoj odstop. Ali ga je Zelenski tudi sprejel, še ni znano.

V Kremlju so sicer odgovornost za napad zanikali in dejali, da bi ga lahko povzročila ukrajinska zračna obramba. 

Dnipr, Ukrajina | Avtor: Epa Epa

Med ranjenimi tudi otroci

Doslej so reševalci izpod ruševin potegnili 41 mrtvih in okoli 80 ranjenih, med katerimi je 16 otrok. V bolnišnicah se zdravi 28 ljudi, številni pa so v kritičnem stanju. 25 jih še vedno pogrešajo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih reševalnih služb so delavci od začetka reševalnih del odstranili že več kot 9000 ton ruševin stanovanjske stavbe in 41 poškodovanih avtomobilov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za vojni zločin. "Nobenega dvoma ni: vsaka oseba, ki je kriva za ta vojni zločin, bo identificirana in privedena pred roko pravice," je dejal v sinočnjem rednem nagovoru.

Napad v Dnipru je bil najhujši izmed sobotnih raketnih napadov ruskih sil po vsej Ukrajini, med drugim v Kijevu, Harkovu in Odesi. To so bili sicer prvi obsežni ruski napadi v novem letu, večinoma pa so bili usmerjeni v ukrajinsko energetsko infrastrukturo.

Dnipr, Ukrajina | Avtor: Epa Epa
Napad na blok v Dnipru prizori groze Svet Ruske rakete zadele stanovanjski blok, najmanj pet mrtvih, številni ranjeni Natovo letalo F-15 leta 1999 med vzletom na akcijo proti ZRJ Svet Svet Putin besen zaradi te poteze Nata Sveča Žalostno Šport Na fronti umrl večkratni ukrajinski prvak

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
 • Avatar pantani
  pantani 19:34 18.januar 2023.

  Torej v Ukraini nevladna organizacija kar na spletu in brez sojenja objavlja listo za odstrel. Potem pa ljudi pobijejo v nepojasnjenih okoliščinah. Pravna država po ukrainsko. Kot SS oddelki leta 1945 v Berlinu, ki so kar po lastni presoji obešali ...prikaži več Nemce, ki se jim niso zdeli dovolj pronacistični. In take Slovenija in EU podpira v tej vojni. Sramota. Edina škoda za mir, da si ni še Zelenko danes zaželel panoramskega poleta s helikopterjem.

 • janči 16:51 18.januar 2023.

  Je pa drugače zelo čudno, da je Arestovič nekaj povedal po resnici. Najbrž je pozabil vzeti drogo tisti dan.

 • Idioti 18:14 17.januar 2023.

  Povedal le golo resnico ! Sam to Gebelsu ne odgovarja ! Vsaka raketa je PREDRAGA , da bi z njo napadali nevojne objekte - PREDRAGA in pika! Vsaka raketa leti v cilj po GPS in če jo PVO poškoduje ali ...prikaži več na njo streljajo z pehotnim orožjem , bo padla tja , kjer bo nehal delovati GPS ali pa sistem upravljanja leta rakete !