Svet
2808 ogledov

S Hrvaške nepojasnjeno izginila jahta Putinovega prijatelja

Ališer Usmanov, jahta Profimedia
Hrvaške oblasti so jahto zasegle v okviru sankcij proti Rusiji. Izginila je oktobra lani, pristojni so za izginotje izvedeli šele prejšnji teden.

Iz priveza v Betini na hrvaškem otoku Murter je oktobra lani izginila jahta ruskega oligarha Ališera Usmanova in njegove žene Irine, poročajo hrvaški mediji. Jahta prijatelja ruskega predsednika Vladimirja Putina Irina VU je dolga 35 metrov in težka 240 ton, a je hrvaške teritorialne vode očitno zapustila brez ovir; še več, pristojni so za to izvedeli šele prejšnji teden, čeprav je na privezu ni že od oktobra.

Po podatkih spletne strani marinetraffic.com je iz pristanišča v Betini izplula 6. oktobra 2022 in se tri dni kasneje zasidrala v turškem pristanišču Didim v Egejskem morju. Na hrvaškem ministrstvu za pomorstvo, promet in infrastrukturo so za njeno izginotje izvedeli minuli teden, piše hrvaški časnik Slobodna Dalmacija.

Hrvaško zapustili brez težav

Direktor Marine Betina Boris Ninić Moro je za časnik zatrdil, da je jahta iz Betine izplula po predpisih, z veljavnim nalogom, kapitanom in pripadajočo posadko.

"Po informacijah z ministrstva za pomorstvo so jahto odtujili, ker gre za zamrznjeno premoženje, ki je zapečateno," pa je za hrvaško televizijo Nova TV sporočil generalni sekretar na hrvaškem ministrstvu za zunanje zadeve Frano Matušić. Dodal je, da je za primer odgovorno ministrstvo za pomorstvo in promet, ker gre za prehod meje, pa tudi ministrstvo za notranje zadeve in carina.

Pomorska policija v trenutku prehoda meje ni imela uradnih informacij, da bi ladji morala onemogočiti nadaljnjo plovbo, je poročala Nova TV. Vsem članom posadke in drugim, ki so jim morda pomagali pri kršenju sankcij, grozi do pet let zapora.

Vrednost premoženja v Uzbekistanu rojenega ruskega oligarha in poslovneža Ališera Usmanova so v letu 2022 ocenili na 19,5 milijarde dolarjev in je veljal za enega od sto najbogatejših ljudi na svetu. Hrvaške oblasti so njegovo jahto skupaj s štirimi drugimi luksuznimi plovili ruskih oligarhov zaplenile, ker so na seznamu sankcioniranih oseb zaradi ruske agresije na Ukrajino.

Natovo letalo F-15 leta 1999 med vzletom na akcijo proti ZRJ Svet Svet Putin besen zaradi te poteze Nata Vladimir Putin Rusija Svet Putin izgubil živce, podpredsedniku vlade siknil, da se "zafrkava"

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Toma 07:58 18.januar 2023.

    Propeler bi mu z zajlo povezali pa bi bilo!

  • jakec1575 14:26 16.januar 2023.

    Dalmosi so ze stoletja najbolj podkupljivi pardon trzno orientirani. To so turji jadrana. Policija je hitro bidela, da ni dobila liste in navodil.par 10jurjev € v gotovini in ponoci je izplula. :)

  • bobubob 14:06 16.januar 2023.

    Le kdo je sestavljal 'sezname sankcioniranih oseb'?? Sodišče, na podlagi dokazov o storjenih zločinih? Ali kar javno mnenje ali celo kak NATO uradnik? Ah, seveda, kar pove zahod, je čista resnica. Tam ne lažejo, ne izvajajo prevratov, ne zastrupljajo lastnih ...prikaži več ljudi, imajo demokracijo, svobodo, poštene volitve ..... eh, v resnici pa je tam, tako kot na vzhodu, 'isto sran*je, drugo pakovanje', bi rekli naši južni bratje...