Svet
3391 ogledov

"Napadajo, ne glede na izgube!"

Bahmut požar Epa
Ukrajina se že skoraj enajst mesecev brani pred rusko invazijo.

Na vzhodu Ukrajine so danes v bližini Bahmuta in Avdijivke znova potekali hudi spopadi med rusko in ukrajinsko vojsko, so sporočili z ukrajinskega generalštaba. V Kijevu so medtem opozorili, da ukrajinska vojska potrebuje več sto bojnih tankov za ponovno zavzetje zasedenih ozemelj, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ukrajinski generalštab v Kijevu je zvečer sporočil, da so ukrajinske sile uspele odbiti ruske napade, vendar s hudimi izgubami. Da bi osvojila celotno regijo Doneck, je ruska vojska napadla "ne glede na lastne izgube", so zapisali.

Medtem je ruska vojska poročala o okrepitvi spopadov v regiji Zaporožje. Po napredovanju ruskih enot v zadnjih dneh je bilo na ukrajinski strani opaziti prerazporejanje in združevanje enot, je poročala ruska tiskovna agencija Tass.

"Vsak tank, ki se je sposoben boriti, bi moral biti danes na naši frontni črti," je na Telegramu zapisal vodja urada ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Andrij Jermak. Brez ukrajinske zmage, vrnitve na meje iz leta 1991 in kaznovanja Rusije ne bo niti stabilnega razvoja niti jasnega svetovnega reda, je dejal.

Ukrajina se že skoraj enajst mesecev brani pred rusko invazijo. Kijev je skoraj popolnoma odvisen od Zahoda, tako finančno kot z vidika oborožitve. Pred kratkim je Kijev iz Češke prejel modernizirane tanke sovjetske izdelave. Velika Britanija, Poljska in Finska so Kijevu ponudile možnost dobave zahodnih bojnih tankov, vključno z nemškimi leopardi, vendar Nemčija že več tednov odlaša z odločitvijo o njihovi dobavi.

ukrajinski raketomet | Avtor: Epa Epa

Komentarjev 7
  • Avatar Andrej42
    Andrej42 11:13 24.januar 2023.

    Glede na to, da so izgube Ukrotov veliko večje od ruskih enot, bi bil naslov bolj smotrn: Branijo, ne glede na izgube!.. čeprav, slej ko prej bo Ukrotov zmanjkalo in bo mesto padlo in potem celotna Ukrajina.

  • Ender3 00:42 24.januar 2023.

    Ukrajina je, v izgubljenem položaju in ne potrebuje le tankov potrebuje živo silo, ki bi vojno nadaljevala. Razmerje žrtev je, 1-8/ 10 na škodo ukrajine.