Svet
1868 ogledov

Vučić: Srbija ni več navdušena nad članstvom v EU

Aleksandar Vučić Epa
Srbija ni več tako navdušena nad članstvom v Evropski uniji, je v Davosu v četrtek po poročanju bruseljskega portala Politico dejal srbski predsednik Aleksandar Vučić.

"Nismo tako navdušeni, kot smo bili včasih, na nek način pa tudi Evropska unija ni tako navdušena nad nami," je o članstvu v EU dejal Aleksandar Vučić na okrogli mizi Politica ob robu svetovnega gospodarskega foruma v Davosu. Obenem je izrazil pesimizem glede možnosti, da bi Srbija v bližnji prihodnosti postala članica EU.

Srbija je za članstvo v EU formalno zaprosila leta 2009, a so pristopna pogajanja zastala, po začetku vojne v Ukrajini pa so se odnosi še ohladili. Srbija je namreč obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji.

Vučić se je v Davosu strinjal, da sta Krim in Donbas del Ukrajine, in poudaril, da je Srbija "bolj zvesta ozemeljski celovitosti članic Združenih narodov kot mnoge druge".

Kot "brutalne laži" je še zavrnil pisanje nekaterih medijev, ki so ga zaradi dobrih odnosov z Rusijo označili za "Putinovo lutko", se je pa izognil odgovoru na vprašanje, ali misli, da je Vladimir Putin vojni zločinec.

Razburjenje zaradi paravojaške skupine Wagner

V Srbiji je medtem veliko razburjena povzročil ruski videoposnetek, na katerem naj bi bili srbski prostovoljci, ki se pripravljajo na sodelovanje z ruskimi enotami v Ukrajini. Paravojaška skupina Wagner je z videoposnetki v srbskem jeziku nagovarjala srbske državljane, da bi sodelovali v vojni z Ukrajino. 

Vučić se je na takšno početje ostro odzval in poudaril, da je takšno početje v nasprotju z zakonodajo. Srbska zakonodaja prepoveduje srbskim državljanom udeležbo na tujih bojiščih. Zagrožena kazen za takšno početje je od šest mesecev do pet let zapora za posameznika. 

Vučić je poudaril, da je Srbija zavzela "nevtralno" stališče glede vojne v Ukrajini in da že "več mesecev" ni govoril z ruskim predsednikom Putinom. 

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 28
  • LukaMB 20:20 22.januar 2023.

    Madžarska cveti takoj, ko se je odrezala od Soroševih lovk in EU narkomanom večkrat postavila meje do kje lahko smrdijo.

  • LukaMB 20:18 22.januar 2023.

    Žal smo hlapci interesov ameriških, židovskih in britanskih multikorporacij in bank ter zavarovalniških hiš ter tistih, ki izdelujejo in prodajajo orožje ali pa se želijo znebiti starega šrota do zadnjega Ukrajinca in do zadnje zmrznjene in beraške osebe v EU.

  • jakec42 12:53 20.januar 2023.

    EU je hlapec Amerike