Svet
5635 ogledov

Britanci o zatišju, medtem pa močan sunek Rusov

ruski tank Doneck Epa
V strateško pomembni regiji Zaporožje so se ta teden po več mesecih skoraj zamrznjene fronte okrepili spopadi.

Ruska vojska je danes sporočila, da so njene sile začele z ofenzivo v ukrajinski regiji Zaporožje, ki si jo je Rusija, poleg regij Herson, Doneck in Lugansk, septembra lani enostransko priključila. 

V dnevnem poročilu je ruska vojska zapisala, da so sile Moskve v regiji Zaporožje izvedle več "ofenzivnih operacij" in "zavzele ugodnejše položaje", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po besedah tiskovnega predstavnika ruskega obrambnega ministrstva Igorja Konašenka so ruske sile v operacijah ubile okoli 30 Ukrajincev in onesposobile več vojaških vozil, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki ob tem opozarja, da informacij ni mogoče neodvisno preveriti.

"Konflikt je zastal"

Bahmut | Avtor: Epa Pogled na porušeni Bahmut. Epa

Medtem so iz Londona sporočili, da se je vojna v Ukrajini znašla na mrtvi točki. "Konflikt je na splošno zastal," so sporočili z britanskega obrambnega ministrstva, a dodali, da obstaja "realna možnost ruskega napredovanja v okolici Bahmuta" v regiji Doneck, kjer že več mesecev potekajo srditi spopadi, navaja dpa.

V Kijevu se na navedbe ruske vojske še niso odzvali. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je sicer danes skupaj s soprogo Oleno v Kijevu udeležil pogrebne slovesnosti za notranjega ministra Denisa Monastirskega in njegove sodelavce, ki so v sredo umrli v strmoglavljenju helikopterja blizu vrtca v mestu Brovari, streljaj od ukrajinske prestolnice.

V strmoglavljenju je skupno umrlo najmanj 14 ljudi, od tega en otrok. V helikopterju je bilo v času tragičnega dogodka devet ljudi, med njimi minister, njegov namestnik Jevgenij Jenin in državni sekretar Jurij Lubkovič. Zelenski je kmalu po strmoglavljenju trojico označil za prave ukrajinske domoljube.

Vzrok strmoglavljenja helikopterja ostaja neznan, Zelenski pa je ukrajinski varnostni službi SBU naročil, naj dogodek razišče. Ta naj bi preiskovala več možnih vzrokov - sabotažo, tehnično okvaro ali kršitev pravil letenja.

Komentarjev 42
  • Idioti 18:33 30.januar 2023.

    Ne morejo nadaljevati ofenzive , ker so Slovenski Čuki ujeli 2 vohuna , katerih prijetje je katastrofalno delovalo na moralo Ruskih vojakov !

  • Idioti 19:21 23.januar 2023.

    Rusi so danes odprli fronto na vseh 821km. S tem se je začel konec UA vojske na levi strani Dnjepra

  • Avatar Hribar65
    Hribar65 07:53 22.januar 2023.

    SLAVA RUSIJI - Z - СЛАВА РОССИИ

Sorodne novice