Slovenija
12058 ogledov

Vremenski ekstremi v ZDA in Evropi, to nas čaka v prihodnjih dneh!

Vročinski val Profimedia
Kakšno vreme nas čaka?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da se je severozahodni del ZDA včeraj zbudil v najbolj vroč dan letos. Že ob 9.20 po lokalnem času je bilo 36 stopinj Celzija.

"Vročina se bo v nadaljevanju tedna razširila proti vzhodnemu delu in se verjetno na severozahodu spet okrepila v naslednjem tednu," pišejo pri Ciklon.si. "Pri nas temperature ne bodo tako ekstremne, ob koncu tedna in v začetku novega pa je videti po dolgem času nekoliko več padavin na južni strani Alp in ohladitev."

V vasi Lytton v Kanadi so v nedeljo namerili rekordnih 46,6 stopinje Celzija, v ponedeljek pa se je živo srebro povzpelo celo do 49,7 stopinj. 

Kaj napoveduje Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje povečini sončno vreme. "Popoldne in zvečer bodo predvsem v severni Sloveniji krajevne plohe in nevihte, ki se bodo nadaljevale v noč," pišejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 26 do 32 stopinj Celzija."

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno. Že dopoldne bodo krajevne plohe in nevihte, ki bodo sredi dneva in popoldne pogostejše. Osvežilo se bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 12 do 17, na Primorskem okoli 20, najvišje dnevne od 21 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija.

V petek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, predvsem sredi dneva in popoldne bodo krajevne plohe in nevihte. V soboto bo povečini sončno.

"Nad srednjo Evropo je plitvo ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Alpe je dosegla hladna fronta. Pred njo doteka nad naše kraje z jugozahodnim vetrom malo manj topel in postopno bolj vlažen zrak."

 

Od 3. do 8. julija

V soboto se bo nad Alpe razširilo šibko območje visokega zračnega tlaka, ki bo v nedeljo prehodno oslabelo, nad srednjo Evropo se bo pomaknila nova hladna fronta. Za njo se bo okrepilo območje visokega zračnega tlaka, nad delom vzhodne Evrope in Balkanom se bo zadrževala višinska motnja.

V soboto bo sončno in suho, najvišja dnevna temperatura bo po nižinah med 26 in 30 stopinj Celzija. V nedeljo in ponedeljek se verjetnost za padavine poveča. Spet se bo osvežilo. V nadaljevanju prihodnjega tedna kaže na bolj suho vreme, postopno bo bolj vroče.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.