Slovenija
3334 ogledov

Vremenski pogoji za debelo točo

Toča, razbit avto bralka
Ko se vremenski dejavniki enostavno poklopijo.

Junijsko vreme nam je postreglo s številnimi plohami in nevihtami, tudi točo. V okolici Črnomlja še vedno odpravljajo posledice petkovega neurja, medtem pa so na Arsu pripravili nekaj odgovorov glede takšnega vremenskega pojava.

Takšna toča, pišejo, je za naše kraje na srečo zelo redka, občasno pa se zgodi, da se vremenski dejavniki, potrebni za debelo točo, poklopijo, kakor se je to v petek popoldne zgodilo nad Belo krajino.

Za tako debelo točo mora biti v nevihti prisoten močan vzgornik (veter vertikalne smeri navzgor), saj na zrno toče deluje sila težnosti, ki vleče zrno proti tlem. Zrno toče se najhitreje debeli, če je sila vzgornika približno enaka sili težnosti. V tem primeru zrno toče skorajda miruje v oblaku, obenem pa se v njo z veliko hitrostjo zaletavajo podhlajene kapljice in ostala drobnejša zrna toče, ki se sprimejo v večje zrno. Pomembna je tudi količine vode v oblaku. Bolj vodnati oblaki lahko nosijo večja zrna toče. V močnih nevihtah je vzgornik običajno ločen od vzdolnika (veter vertikalne smeri navzdol), zato lahko zrno toče večkrat zakroži po oblaku, dokler ni dovolj debelo, da pade proti tlom. Pri takšnih zrnih lahko najdemo izrazite kolobarje, ki so posledica potovanja toče navzdol in navzgor.

Še vedno pa je veliko neznank, zakaj pri nekaterih nevihtah nastane debela toča. Gre za procese, ki se dogajajo visoko v oblaku, in jih je težko opazovati in meriti. Zaradi kvadratnega zakona upora je hitrost toče povezana z njeno maso in obliko. Debelejša kot je toča, hitreje pada. Končna hitrost 8 cm debele toče, ki je padala v Črnomlju in okolici, je približno 150 km/h.

Kaj sledi ta teden?

"Zvečer in ponoči bo precej jasno, proti jutru predvsem ponekod v zahodni Sloveniji lahko nastane kakšna ploha ali nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 15 do 20 stopinj Celzija," napovedujejo na Arsu. Jutri bo precej sončno. Predvsem popoldne in zvečer bodo nastale posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 31, na severozahodu okoli 25 stopinj.

V sredo bo spremenljivo oblačno z občasnimi krajevnimi padavinami, deloma nevihtami, ki bodo verjetnejše sredi dneva, popoldne in v noči na četrtek. Nekoliko hladneje bo. V četrtek bo sprva oblačno, dež po zjutraj ali zgodaj dopoldne večinoma povsod ponehal. Čez dan se bo oblačnost trgala, v notranjosti Slovenije bo možna še kakšna ploha. Še nekoliko hladneje bo.

Toča Projektili v Črnomlju Slovenija V Črnomlju je padla mala atomska bomba

Od 15. do 20. junija

"V petek in soboto bodo naši kraji pod vplivom šibkega območja visokega zračnega tlaka. V nedeljo nad bo doseglo majhno višinsko jedro hladnega zraka. Ker naj bi bil ta proces majhen, je napoved točne poti tega odcepljenega jedra še razmeroma nezanesljiva. Od torka dalje bomo predvidoma v območju visokega zračnega tlaka, zračna masa bo bolj stabilna," vremensko sliko pojasnjujejo na Arsu.

V petek in soboto bo suho in bolj sončno ter toplejše vreme. V nedeljo bodo popoldne nastajale krajevne plohe in nevihte, ki bodo možne še v ponedeljek. V torek in sredo pa spet kaže na bolj stabilno vreme.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.