Slovenija
4651 ogledov

Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni

Milko Novič Žurnal24 main
Vrhovno sodišče Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni

Vrhovno sodišče je Milku Noviču prekinilo prestajanje zaporne kazni. Kot so zapisali, je do takšne odločitve prišlo zaradi kršitev pravice do obrambe, ki jih je Novič uveljavljal v zahtevi za varstvo zakonitosti. Takšna odločitev vrhovnega sodišča še ne pomeni, da je to ugodilo Novičevi zahtevi za varstvo zakonitosti zoper sodbo, je pa precej dober pokazatelj, da se bo za to odločilo.

Novičev odvetnik Jože Hribernik je prepričan, da bo vrhovno sodišče Noviča bodisi oprostilo bodisi bo sodbo razveljavilo.

"Sramota slovenskega pravosodja"

Hribernik ob tem poudarja, da je Novič v zaporu po nedolžnem že tri leta in pol, kar označuje kot "sramoto slovenskega pravosodja".

Novič je za Večer dejal, da so mu novico najprej sporočili sojetniki, ki so jo izvedli iz spletnih medijev. "Zdaj, ko še nisem dojel, kaj se mi je pravzaprav zgodilo, si bom za kratek čas oddahnil, vendar bom zelo kmalu začel delati na tem, da se znova vrnem nazaj v normalno življenje, v katerem nisem bil zaradi zapora več kot tri leta in pol. Rad bi nadoknadil zamujeno, čeprav mi časa, prebitega v zaporu, ne more nihče nikoli povrniti," je dejal Novič. Na vprašanje, kaj mu je bilo v zaporu najtežje, pa je odgovoril, da ga je skrbelo, da ga je država zaprla po nedolžnem za 25 let in da sploh ni vedel, kako naj se kljub odlični odvetniški ekipi, brani proti temu. 

Novič je bil obsojen na 25 let zapora zaradi umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, obsodbo prvostopenjskega sodišča pa je konec decembra lani potrdilo tudi višje sodišče. Novič je bil obsojen, da je 16. decembra leta 2014 zvečer na parkirišču gostinskega lokala na Viču, kjer je imel inštitut novoletno zabavo, dvakrat v glavo ustrelil Jamnika, ki je tri dni po napadu umrl.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
  • miki1234 07:39 12.september 2018.

    grozno... procesna napaka razlog, da se morilca spusti na prostost.. sedaj pa bo verjetno še odškodnino zahteval?

  • Avatar vec
    vec 23:13 11.september 2018.

    Pa sej ga Niso spustili ker bi bil nedolžen, spustili so ga zaradi procesnih napak tokom postopka, ampak to se lahko vleče kot pri kameniku, V USA bi tak primer imenovali mistrial in postopek KONČALI ZA VEKOMAJ, policija in tožilci ...prikaži več pa bi dobili lekcijo, ker ne sledijo zakonu kot treba in zato osumlenci (krivi ali ne) odidejo kot da nič ni bilo, in ne morejo jim ponovno sodit, da se jim vlečejo postopki k jara kača, kdo bo pa to plačal, pr nas pa MOŽE JOŽE

  • Lavdan 22:32 11.september 2018.

    Verjel bom da je nedolžen, ko in če bodo našli "pravega" morilca, prej pa ne.