Slovenija
8830 ogledov

Sodba za umor, ki je pretresel Slovenijo, potrjena!

Milko Novič Žurnal24 main
Višje sodišče je sporočilo odločitev o pritožbi Milka Noviča na obsodilno sodbo za umor Janka Jamnika.

Ljubljansko višje sodišče je potrdilo obsodilno sodbo Milku Noviču, ki mu jo je izreklo okrožno sodišče v Ljubljani. Novič je bil za umor Janka Jamnika obsojen na 25 let zaporne kazni. Do nastopa kazni Novič ostaja v priporu.

Kot je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica poročevalka Stanka Živič, so za Noviča najbolj obremenilni delci streljanja, ki so jih našli na njem. Novič je zanje sicer zatrjeval, da so nanj prešli s plašča, ki ga je nosil, ko je za potrebe raziskav streljal na strelišču. Franc Sablič z Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL), ki je o tem pripravil izvedensko mnenje, je menil, da to ni mogoče, medtem ko so nemški izvedenci v svojem mnenju navedli, da je. Sablič je tudi trdil, da nekateri delci, ki so jih našli na Noviču, odgovarjajo delcem, ki so jih našli na tulcu s kraja umora, medtem ko nemški izvedenci tega niso mogli nedvoumno potrditi.

Sodni senat, ki je odločal o Novičevi pritožbi, se tudi ni strinjal z njegovo obrambo, da je verodostojnost preiskav delcev, ki jo je izvedel NFL, vprašljiva, ker NFL v tistem času ni imel akreditacije za analizo sledi streljanja. Kot je povedala Živičeva, NFL res ni bil akreditiran za to metodo analiz, je pa imel akreditacijo za kriminalistične preiskave, tovrstne preiskave pa je delal tudi že pred tem. 

Via Bona | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Imel je "seznam za fentanje"

Glede namigov Novičeve obrambe, da bi lahko bil umor Jamnika povezan z libanonskim kemikom Michaelom Stephanom, ki je po pisanju medijev osumljen načrtovanja umora enega od nekdanjih vodilnih uslužbencev Kemijskega inštituta, je Živičeva dejala, da je sodišče vpogledalo tudi v spis iz te preiskave in prebralo nekatere zapisnike, a jim to ni vzbudilo pomislekov o tem, da je bilo stanje pri Noviču ugotovljeno napačno.

Med dokazi, ki tudi po mnenju višjega sodišča potrjujejo Novičevo krivdo, je med drugim omenila, da je na internetu poizvedoval o orožju, da je imel na računalniku Jamnikovo sliko in da je imel "seznam za fentanje". Kazen, ki je bila dosojena Noviču, je po mnenju Živičeve visoka, a je opozorila, da gre za najhujše kaznivo dejanje. Umorjeni je bil star 50 let in ga več ne bo nazaj, je dejala.

"Česa tako sramotnega še nisem doživel"

Tožilka Blanka Žgajnar je z odločitvijo zadovoljna. Razočaran pa je Novičev odvetnik Jože Hribernik. "Trenutno sem eden najstarejših odvetnikov v državi, vendar nekaj tako sramotnega kot danes še nisem doživel. Ker ko sodniki nehajo soditi in le potrjujejo to, kar je nekje drugje že sklenjeno, potem smo res na dnu," je dejal.

Drugi Novičev odvetnik Žiga Podobnik je pričakoval drugačno odločitev. "Sodišče je žal menilo, da je stanje ugotovljeno dovolj dobro, kljub temu da so nam bili zavrnjeni številni dokazni predlogi, vključno s tem, da se preveri strokovnost izdelave preiskav sledi streljanja," je dejal.

Stališče sodišča glede veljavnosti preiskav, ki jih izvaja NFL, se mu zdi nelogično: "Ne predstavljam si, kaj to pomeni tudi za druge kazenske postopke, če bomo sprejemali tako nizke standarde, da bo lahko opravljal tovrstne preiskave kdorkoli in da jih ne bo mogoče preveriti."

O tem, kako bodo ravnali naprej, se bodo odločili, ko bodo dobili in prebrali sodbo, je dodal.

Via Bona | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Umrl tri dni po napadu

Novič je obsojen, da je 16. decembra 2014 okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Jamnik je umrl tri dni po napadu, Noviča pa so priprli kmalu zatem.

Tožilstvo je v postopku zatrjevalo, da je Novič umoril Jamnika iz maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili. Obramba pa je ves čas vztrajala, da je Novič nedolžen in se od začetka borila, da bi ga izpustili na prostost, a je večji del časa od aretacije do pravnomočne sodbe preživel v priporu.

Kemijski Inštitut Umor direktorja Slovenija Priprli še enega sodelavca Kemijskega inštituta

Sodišče bi moralo danes zaslišati še Jamnikovega očeta, ki pa iz zdravstvenih razlogov na sodišče ni prišel. Je pa prišla Jamnikova žena, a se je senat sodišča odločil, da je ne bo zaslišal. Senat je ocenil, da je zaslišanje nepotrebno, so pa prebrali zapisnik zaslišanja Antona Jamnika iz preiskave. V njem je povedal, da mu je sin teden dni pred smrtjo potožil, da se boji, da ga bodo "fentali", ker da ima veliko sovražnikov. Med njimi je omenil Noviča in "Janežičevo". Sklepati je, da gre za nekdanjo vodjo laboratorija za molekularno modeliranje na Kemijskem inštitutu Dušanko Janežič, ki jo je inštitut leta 2013 odpustil, zaradi česar ga je tožila.

Milko Novič Slovenija Izvedenka: Delci iz Novičevega plašča ustrezajo tulcu

Kot izhaja iz zapisnika, je direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik očetu tudi omenil, da naj bi imel sin Janežičeve, ki je bil prav tako zaposlen na inštitutu, povezave z mafijo. Dejal mu je še, da se zadeve vlečejo na sodišču in da ne bodo nikoli končane.

Po razglasitvi sodbe je Jamnikova novinarjem povedala, da ne verjame, da je njenega sina ubil Novič. Kot je povedala, je njen sin Noviča sicer omenjal, a se ga ni bal, prav tako mu Novič ni nikoli grozil. "Bil je bolj problematičen, a mojemu sinu ni grozil," je dejala. So mu pa po njenih besedah grozili drugi, zaradi česar ga je bilo strah.

Senat je danes zavrnil še nekatere druge dokazne predloge, zaključil dokazni postopek in poslušal zaključne besede tožilke, Novičeve obrambe in samega Noviča. 

Milko Novič Sodišče: kriv je! Slovenija Milko Novič kriv umora Janka Jamnika streljanje vic Izgubil boj Slovenija Poškodbe so bile prehude

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 20
  • Žurnalček 20:09 23.december 2017.

    Senat bi s svojimi nepremičninami moral garantirati za eventualno odškodnino , ko bo tožil državo za 2 miljona € ! Sodba bi bila pravilna , če bi bila skupaj z Arabcem obsojen aza hudodelsko združevanje , nobene verjetnosti pa ni ...prikaži več , da sta oba delala sama za sebe oz. da nekdo ni hotel dati brisa , tistega ki je pa dal , pa obtožijo ! Sedijo na Tavčarjevi umobolniki ?

  • Tupamaros 08:58 23.december 2017.

    Ne verjamem v nepristranskost tožilke Žgajnarjeve in sodnice poročevalke. Žgajnarjeva je naredila uslugo Jankoviću v primeru farmacevtke in z zamudnim dejanjem omogočila brisanje njemu nevarnih dokazov, Mislim, da primera Novič še ni konec,

  • Matej Bukovec 05:15 23.december 2017.

    Strinjam se z advokatom. Sramotna sodba. Sodišče dosodi brez upoštevanja dokazov in analiza kaže obratno kot enaka analiza v nemčiji? (Z nemško se veliko prej strinjam kot z našo). To ne zveni na sodišče razvite države, ampak v tretji svet, ...prikaži več da ne rećem še kaj hujšega. Tudi v t.i. tretjem svetu imajo standarde. Tole je bolj srednji vek.

Sorodne novice