Slovenija
17 ogledov

Vrhovno sodišče na strani države

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Senat vrhovnega sodišča je razsodil, da državi enemu izmed sodnikov ni treba izplačati razlike več tisoč evrov v plači.

Iz sodbe je razvidno, da je vrhovno sodišče ugodilo zahtevku o reviziji, ki ga je vložila država na razsodbo Višjega delovnega in socialnega sodišča z 18. junija lani. To je namreč ugodilo sodnikovi tožbi, da mu mora država izplačati 14 tisoč evrov neto razlike do neizplačane plače za obdobje med 1. junijem 2005 in 31. decembrom 2007 oziroma 30 tisoč evrov bruto.

Višje delovno sodišče je namreč ugotovilo, da je država sodniku "neutemeljeno obračunavala plačo po 20 odstotkov nižji osnovi“, zaradi česar je upravičen do izplačila razlike.

Država se je na to pritožila, vrhovno sodišče pa se je z njo strinjalo, da je osnova za odmero sodniške plače plača poslanca, ki pa se lahko zniža za odstotek, ki ga določi DZ. Ker pa to ni osamljen primer, na obravnavo jih čaka še 433, je vrhovno sodišče Višje delovno in socialno sodišče pozvalo, naj v teh primerih ravna podobno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.