Slovenija
41 ogledov

Vrhovno sodišče odločilo, da dečka iz Velenja ostaneta pri rejnikih

Otroško igrišče Profimedias
Dečka iz Velenja se za zdaj ne bosta vrnila k starim staršem. Vrhovno sodišče je namreč glede dečkov v rejništvu zavrnilo pritožbo odvetnika babice Velimirja Cugmasa, ki je zahteva takojšnjo vrnitev dečkov k babici.

Vrhovno sodišče je odločilo, da se dečka iz Velenja ne vrneta k starim staršem, ampak ostaneta pri rejnikih. 

Gre za dečka, katerih oče je ubil njuno mater, nato pa sta do odločitve Centra za socialno delo, da se ju namesti v rejniško družino, bivala pri starih starših. Ker se nista strinjala z rejništvom, so dečka brez njune vednosti v rejniško družino odpeljali iz vrtca. 

Sodišče ni presojalo odločitve o namestitvi v rejništvo

Presoja Vrhovnega sodišča je bila omejena na vprašanje, ali je sodišče prve stopnje pravilno zavrnilo zahtevo tožnice, da se še pred odločitvijo o glavni stvari v tem upravnem sporu sporno razmerje začasno uredi tako, da se do pravnomočnosti predmetnega postopka mladoletna otroka vrneta na tožničin dom, pri čemer je izhajalo iz ugotovljenih pravnih in dejanskih okoliščin primera, so pojasnili na sodišlu. "Vrhovno sodišče ne more oziroma ne sme presojati odločitev o rejništvu in namestitvi v rejniško družino," dodajajo.Sodišče navaja še, da  zavrnitev izdaje začasne odredbe ne pomeni, da tožnica ni upravičena do ustreznih stikov z mladoletnima otrokoma.

Upravno sodišče odkrilo kršenje pravic

Upravno sodišče je v tožbi babice dečkov proti CSD Velenje in CSD Slovenj Gradec odločilo, da je bil odvzem dečkov babici v nasprotju s pravico do družinskega in zasebnega življenja, ki izhaja iz Evropske konvencije o varstvu človekovih pravic in temeljnih svoboščin, prav tako je bil odvzem po odločitvi sodišča v nasprotju s slovensko ustavo in iz nje izhajajoče pravice do družine. 

Pritožba na odločitev upravnega sodišča

Je pa sodišče zavrnilo zahtevek babice, da se otroka vrneta k njej. Odvetnik babice Velimir Cugmas se je glede tega pritožil na vrhovno sodišče, ki je odločilo, da otroka začasno še ostaneta pri babici. "Ta odločitev ni presenečenje. Vrhovno sodišče je odločalo o začasni odredbi po kateri otroka ostaneta pri rejnikih do pravnomočne odločitve prvostopenjskega sodišča," pravi Cugmas, ki glede začasne odredbe napoveduje tudi pritožbo na ustavno sodišče. 

Cugmas je na mariborsko sodišče vložil tudi tožbo proti ministrstvu, ki ga vodi Anja Kopač Mrak glede odločb s katero je zavrnilo vlogo babice za rejništvo.

SDS v interpelacijo zoper ministrico

Jutri bo v državnem zboru potekala interpelacija zoper ministrico za delo Anjo Kopač Mrak, ki ji stranka SDS očita odgovornost za zaplete pri odvzemu dečkov.

Primer je sprožil buren odziv v javnosti, zaradi njega pa je Anjo Kopač Mrak, ministrico, pristojno za družino, doletela interpelacija, zaradi katere se ji resno maje stolček. 

Več sledi. 

Preberite še: 

Komentarjev 9
  • ojla 10:15 15.junij 2016.

    Kaj se čudite, če imamo pri nas presrčne politike kod je Anja Kopač, pri njih je poznana samo govorica denarja, pri nas ne bo boljše...

  • dragec 08:33 15.junij 2016.

    Ja, samo zdaj je to vmešavanje POLITIKE????? NABIRANJE POLITIČNIH TOČK

  • mph 15:45 14.junij 2016.

    Glede na to, kakšno ustavno sodišče imamo, niso logična pričakovanja. Prvič pa sem vesel, da so na seznamu SDS, ker se v tem primeru povsem strinjam z njimi.