Slovenija
13 ogledov

Vrne naj, kar je vzela, in drži pesti

(Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Minister Marušič: Kljub umiku soglasij za dežurstva bo za nujne primere poskrbljeno. Zdravniki še vedno vztrajajo pri svojem, saj so mnenja, da bodo plačilo za dežurstvo prepolovili le njim.

Vlada naj zdravnikom vrne, kar je vzela, in drži pesti, da bodo še naprej pripravljeni delati tako kot doslej, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin.

Soglasje za dodatno nadurno delo je po podatkih sindikata do sedaj umaknilo 2.211 zdravnikov.

"Zdravniki bomo tudi po prvem septembru redno delali, in sicer 40 ur tedensko kot vsi zaposleni in kot to določa zakon," je zapisal Kuštrin. "Vsak posamezni zdravnik bo, tako kot do sedaj, po svojih najboljših močeh poskrbel za bolnika, ki mu bo zaupan," je dejal in poudaril, da zdravniki niso poklicani za to, da bi reševali zdravniški sistem, ki očitno ne funkcionira.

Na tiskovni konferenci pa je Kuštrin dejal, da je Hipokratova zaprisega za njih  zavezujoča. "Prepričan sem, da se bo vsak zdravnik odločal v pacientovo dobro, če bo to potrebno, in ne bo gledal na zakon."

Plačilo dežurstva po stari in novi zakonodaji − bruto zneski (vir: Ministrstvo za zdravje)
zdravnik vrsta dežurstva ZDAJ PO NOVEM
Primer 1 specialist čez teden 5 nadur = 196 €; 7 ur z nočnim dodatkom = 334 € 5 nadur = 196 €; 7 ur z nočnim dodatkom = 304 € 
Primer 2 specialist (40. plačni razred) sobotno 17 nadur = 341 €; 7 ur z nočnim dodatkom = 171 € 17 nadur = 341 €; 7 ur z nočnim dodatkom = 156 €
Primer 3 specialist (50. plačni razred) praznik 17 nadur= 837 €; 7 nadur v nočnem času = 390 € 17 nadur = 487 €; 7 nadur v nočnem času = 299 €

Na novinarsko vprašanje, ali so pripravljeni vsaj premakniti umik s prvega septembra na oktober, pa je dejal, da na to ne more odgovarjati. 

V sindikatu sicer ne vedo, kako so na ministrstvu prišli do 12 milijonov evrov prihranka in zato slednjega postavljajo pod velik vprašaj.

Damjan Polh, podpredsednik Fidesa, pa je znižanje plačila za delo v dežurstvu podal s primerom: "Gasilec, ki bo na primer delal v nedeljo, bo še naprej dobil to plačano kot doslej z vsemi dodatki, zdravnik pa bo nedeljsko delo, se pravi dežurstvo, dobil plačano polovico manj kot prej."

Za nujna stanja bo poskrbljeno
Minister za zdravje Dorjan Marušič je na tiskovni konferenci dejal, da je iz vseh poročil zdravstvenih zavodov, ki so jih poslali njihovi direktorji, razvidno, da bo za nujna stanja poskrbljeno.

Direktorica direktorata za zdravstveno ekonomiko na Ministrstvu za zdravje Elda Gregorič Rogelj: "Bolnišnice, ki so se odzvale, so sporočile, da imajo redno zaposlenih zdravnikov, ki dežurajo, 1683, od teh je soglasja umaknilo 1387, kar je 79 odstotkov. Zdravstveni domovi, ki so se odzvali, so sporočili, da imajo 1985 redno zaposlenih zdravnikov, ki dežurajo, od tega jih je soglasje umaknilo 1523."

Državni sekretar na MZ Ivan Eržen pa je izrazil prepričanje, da bodo v naslednjem mesecu prišli do rešitev, ki bodo tudi dolgoročno boljše.

Jutri z zdravniki tudi Pahor
Kot je znano, so zdravniki začeli umikati svoja soglasja za delo preko polnega delovnega časa, potem ko je državni zbor na predlog vlade in ob nasprotovanju sindikatov sprejel novelo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, s katero so med drugim znižali plačilo za delo v dežurstvu.

Javni zdravstveni zavodi bodo morali zato s 1. septembrom delo organizirati drugače, če bodo želeli zagotoviti neprekinjeno 24-urno zdravstveno varstvo. Kako ga bodo zagotovili, bo morda kaj več znanega jutri, ko se bosta z zdravniki sešla predsednik vlade Borut Pahor in minister za zdravje Dorjan Marušič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.