Slovenija
10 ogledov

"Vrnili smo se v leto 2002"

Boštjan Vasle Dejan Mijović
Slovenija se po več kot desetletju dohitevanja povprečja razvitosti EU v zadnjih letih vse bolj oddaljuje, v najnovejšem poročilu o razvoju opozarjajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj.

Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) opozarja, da strukturne pomanjkljivosti slovenskega gospodarstva onemogočajo hitrejše okrevanje, še opozarjajo v najnovejšem poročilu o razvoju.

"Niti napovedi niso nič boljše"

Če je Slovenija leta 2008, torej pred izbruhom finančne in gospodarske krize in po nekaj letih močne gospodarske konjunkture, po kriteriju kupne moči dosegla 91 odstotkov povprečnega bruto domačega proizvoda (BDP) na prebivalca v EU, je ta do leta 2010 zdrsnil na 85 odstotkov. Direktor Umarja Boštjan Vasle je ob tem opozoril, da podatki za lani kažejo na dodatno oddaljevanje, prav tako pa niso nič boljše napovedi za letos. Slovenija se je tako po njegovih besedah vrnila na raven iz let 2005 oziroma 2006.

Za krizo ni kriva le tujina

Ob tem v vladnem uradu ponavljajo opozorila, da poslabšanje gospodarskih in tudi socialnih dejavnikov v času krize ni zgolj posledica učinka zunanjega šoka svetovne finančne in gospodarske krize, temveč v veliki meri posledica notranjih dejavnikov in strukturnih pomanjkljivosti slovenskega gospodarstva. Ti so se v času krize polno razgalili. Zaradi teh je potencialna letna rast slovenskega gospodarstva z ravni med 3,5 in 4,5 odstotka v času pred krizo strmoglavila na manj kot odstotek.

Dolgoročno je potrebna temeljna prenova socialnih sistemov in njihova prilagoditev demografskim trendom, ki so v Sloveniji med najbolj kritičnimi v EU. Če te prilagoditve ne bo, niti sedanji koraki za uravnoteženje javnih financ ne bodo zadostovali, je opozoril Vasle.

 

Komentarjev 1
  • nina 07:59 21.april 2012.

    napredujemo kmalu bomo v letu 0002 Janša kar tako naprej ti veš kako vse vničit jmaš prakso in podporo RKC. a se delaš ali si res umko zaostal. Zdaj drvimo v najhujši totalirizem kar jih je. Kdo je tvoj vzornik ...prikaži večk a mogoče V.Osvajalec?